Rolig redan 1950. Lotta och Mikael Ramel sjunger Far jag kan inte få upp min kokosnöt.

Naturbarn i faderns fotspår

Den gamla klyschan "äpplet faller inte långt från trädet" verifierades med råge när Lotta och Mikael Ramel gav ny kläm åt sin fars briljanta visor i showen Povels naturbarn på Grand i fredags.

Povels naturbarn

✭✭✭✭✩

På Grand den 25 oktober kl. 19.
Artister: Lotta & Mikael Ramel.
Ackompanjatör: basisten Backa Hans Eriksson.
Speltid: c. 1 t 45 min, inkl. paus.

BORGÅ. Med en för svenskt scenartisteri självklar utstrålning drog Lotta (f. 1957) och storebror Mikael (f. 1949 ) fram den ena kaninen vitare än den andra ur den cylinderhatt från vilken Povel Ramel själv trollade fram direkt geniala visor genom sin långa karriär. Några smått onödiga utvikningar från barndomsåren störde inte helheten, som de facto blev bara bättre ju längre showen pågick.
Visst hade det varit resursslöseri om inte just Povels barn, med de gener och med den kunskap om faderns showmanship endast de besitter, aldrig hade turnerat med den aktuella showen. I fjol gladde sig publiken i Åbo, Pargas och Ekenäs åt Povels naturbarn, i år stod Helsingfors, Borgå och Vasa i tur.
Egna stilar
Uppbackade av säkra Backa Hans Eriksson på elkontrabas blev föreställningen en färd tillbaka till Povel Ramelsk hedenhös (Naturbarn från 1956 i en av Lotta & Mikael omarbetad version) fram till 1990-talet.
Showen visade samtidigt att Lotta Ramel med sin vitalitet och skådespelarbakgrund lyste som klarast i låtar där kroppsspråk, mimik och halsbrytande ordakrobatik var vägledande. Hit hörde Sveriges första raplåt av Povel Ramel år 1974 och en snälltågsversion av Herr Nilsson, där det staplades bräder om igen så flisorna rök.
En mera easy-going Mikael Ramel som kompade sig elegant på gitarr, påminde i mångt och mycket om sin far både i ord, tonfall och sång.
Han svarade bland annat för evergreens som Gräsänklings blues, Underbart är kort och tillsammans med Lotta för Far jag kan inte få upp min kokosnöt.
Också mera okända låtar som Exellensen och några till visade att Povel Ramel med sina 960 låtar står för en kombination av ordsnickeri och musik som inte existerar på vårt lands majoritetsspråk.
Visst har vi på finskt håll till exempel drivna textförfattare som Juha "Watt" Vainio eller Juice Leskinen och många andra men finsk underhållningskultur skiljer sig vad roliga låtar och tungakrobatik beträffar ändå från den svenska. Povel Ramel är och förblir ett fenomen i sig både inom den nordiska men speciellt inom den svenska språk- och underhållningssfären. Showen utspelades också för en nästan fylld salong.

Povels naturbarn
På Grand den 25 oktober kl. 19.
Artister: Lotta & Mikael Ramel.
Ackompanjatör: basisten Backa Hans Eriksson.
Speltid: c. 1 t 45 min, inkl. pa