Pirater ombord. Captain Phillips är ett realistiskt kapardrama med verklighetsbakgrund. Filmen visar också på orsaken till sjöröveriet. Pressbild.

Realistiskt kapardrama

Brittiske filmregissören Peter Greengrass, känd för sin dokumentära stil, har på sistone lyft sin svans i actionthrillers om agent Jason Bourne (Matt Damon) och filmen United 93, planet som störtade i samband med 11 septemberattackerna 2001. Nu gör han realistiskt drama om fraktfartyget som råkade ut för en piratattack utanför Somalia i filmen "Captain Phillips".

Captain Phillips

 ✭✭✭✩✩
Regi: Paul Greengrass.
Manus: Billy Ray.
Genre: dramathriller.
I huvudrollerna: Tom Hanks, Barkhad Abdi.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 14 min.

Händelsen, som snabbt blev en världsnyhet, grundar sig på verkligheten, och handlar om fraktfartyget Maersk Alabama som på ett rutinuppdrag på Indiska oceanen bordas av somaliska pirater 2009. Tom Hanks gör rollen som fartygets kapten, en ordinär, hygglig familjefar som med ens börjar figurera på löpsedlarna runt om i världen.
Väl medveten om riskerna med kommersiella uppdrag som går längs fraktlederna utanför Somalia, gör han allt för att omintetgöra en förväntad men ändå plötslig piratattack med småbåtar. Händelserna eskalerar på ett oväntat sätt och snart har de uppenbart desperata unga männen från Somalia fått fartyget under kontroll och tagit kapten Phillips som gisslan. Sedan kör det ihop sig också för dem.
Öm punkt
Captain Phillips gör ett lovvärt försök att sätta fingret på en öm punkt genom att förklara varför desperata unga somalier börjat med utpressning och kidnappning som "huvudnäring" när det traditionella fisket omintetgjorts av rovfiskande storbolag.
Ändå kantrar filmen mot slutet över i en rätt typisk amerikansk hjältedyrkan, då läget spetsar till sig och krigsfartyg och marina specialenheter svärmar kring den lilla båten med kapten Richard Phillips ombord.
Filmen styrka ligger i  beskrivningen av händelseförloppet, återgett med stor trovärdighet, och fotograferat med kameror på frihand. Peter Greengrass behärskar thrillergenren också i realistisk utförning.
Tom Hanks har också tidigare i filmer som Forrest Gump, Cast Away och Terminalen visat vad han går för. Det ryktas inte utan orsak om en ny Oscar-nominering för hans prestation i Captain Phillips.