Mastodont. Allt om Mat & Vin är en mastodont i egen genre och passar inte i en vanlig bokhylla. Men layouten är tilltalande och boken överskådlig. Norstedts pressbild.

Smaklig måltid

Det lär komma ut en kokbok varje dag. Uppenbarligen finns det alltså en efterfrågan på specialböcker av det här slaget. Att intresset för mat och matlagning är stort visar inte minst de otaliga televisionsprogrammen om matlagning. En av höstens nykomlingar i genren är tidskriften Allt om mats kok- och vinbok.

Állt om Mat & Vin

✭✭✭✩✩

En kok- och vinbok.
Norstedts förlag, september 2013, 311 sidor.


 

Boken inleds med en vinskola av Gunilla Hultgren. I tjugo korta avsnitt berättar hon om olika viner, om druvsorter och om hur man med enkla knep får ut det maximala rent smakmässigt ur ett vin. Hon ger också tips om hur vin används i matlagningen, hur man väljer glas och framför allt om hur man kombinerar mat och vin. Ett avsnitt för sig är det som handlar om starkviner som portvin, sherry och madeira. Till exempel en Sherry Fino går fint med sushi, en Sherry Manzanilla med svampsoppa, ett portvin av typen Tawny är en smakförhöjare till desserter med nötter eller choklad.
Tre rätter
När det gäller själva recepten har man valt att sammanställa menyhelheter till trerätters måltider. Sammanlagt innehåller Allt om mat & Vin fyrtio helheter som förutom recepten också tipsar om lämpliga viner.
Alla menyer är provlagade i tidskriftens provkök och verkar åtminstone vid en genomläsning rätt enkla att följa med anvisningar steg för steg. En meny i fisk- och skaldjursavdelningen kan t.ex. bestå av en förrätt med grillad chèvretoast, en huvudrätt på örtpanerad abborre med varm potatissallad och en efterrätt med äppelpaj med vit choklad.
Allt om Mat & Vin är en mastodont i sin genre och formatet är otympligt stort och passar absolut inte i en vanlig billyhylla från Ikea. Men layouten är å andra sidan tilltalande och överskådligt.
Varje rätt upptar ett uppslag med en bild av hur rätten ska se ut på den ena sidan och receptet på den andra. Receptregistret är föredömligt och kompletteras med ett register för förrätter, huvudrätter och efterrätter och ytterligare ett register enligt ingrediens: fisk, fågel, lamm osv.
I förordet skriver tidskriften Allt om mats chefredaktör Mona Johansson att menyerna är sammansatta så att de ska passa alla årstider och alla tillfällen. I mina ögon är det ändå fråga om menyer för festmåltider.
Inget nytt under stekskyn
Ger boken något nytt, ger den en känsla av att detta har jag aldrig tänkt på att man kunde kombinera smakmässigt? Nej, det gör den inte. Den ger heller inga egentliga tips om hur du ska piffa upp din vanliga matrepertoar för att nå nya smakupplevelser.
Men den är estetiskt tilltalande och många av recepten lockar den matlagningsintresserade att pröva. Själv tycker jag att avsnittet om viner och om hur man ska tänka och välja vin till olika rätter kan bli ett bra stöd när man vill att måltiden ska bli en väl sammansatt helhet. Där kan den kanske fylla sin främsta funktion.

Ingeborg Gayer