Illusionens mästare. Fyra magiker utför en serie shower där ingenting är som det verkar se ut. Pressbild.

Magikertrick ur… den högre skolan

Storbudgetfilmen Now You See Me är en rulle som mötts av många lovord och fått till stånd ett avsevärt klirr i kassan.

Now You See Me

✦✦✦☆☆

Regi: Louis Leterrier.
Manus: Ed Solomon, Boaz Yakin.
Genre: thriller.
I huvudrollerna: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Isla Fisher, Morgan Freeman, Mélanie Laurent.
Åldersgräns: 12/9 år.
Speltid: 1 t 55 min.

Så är också Louis Leterriers (The Transporter) film en berättelse som får illusionisten David Copperfiled att slänga sig i väggen.
Filmen är nämligen en spännande och bisarr studie där ingenting är vad det ger sig ut för att vara och där illusionisttrick, mörka hemligheter och dolda agendor vecklar ut sig under handlingens gång. Filmens devis är också: ju närmare du tittar efter desto mindre ser du.

Filmen handlar om i USA fyra uppträdande magiker som är mycket mer än trollkarlar som drar upp vita kaniner ur en cylinderhatt. De rånar nämligen banker under sina storstilade shower och delar ut pengarna till publiken. Samtidigt är de självsäkra, nonchalanta och älskar att göra sig lustiga på myndigheternas bekostnad. De får inte bara FBI utan också en hemlighetsfull mytavslöjare (Morgan Freeman - Oblivion) i hälarna.

Fyra ryttare

Filmen startar med att fyra separat uppträdande showartister på magins område kallas till ett möte. Här finns den arroganta entertainern Jesse Eisenberg (Social Network), och hypnotisören Woody Harrelson (Natural Born Killers) som tillsammans med hjälpredorna Dave Franco (Warm Bodies) och Isla Fisher (Wedding Crashers) bildar teamet De fyra ryttarna, med en allegorisk hänvisning till Uppenbarelsebokens ryttare i ändens tid.

Genom sina stort upplagda shower i Las Vegas gör de det omöjliga möjligt, en bank i Paris rånas under pågående föreställning och pengarna dimper ned i spelstaden för att materialisera sig direkt på fattiga amerikaners konton ur publiken, vilket de lyckligt lottade till sin häpnad direkt ser på sina mobiler.
Tricket utförs emellertid med en alldeles speciell avsikt och det är det här hela intrigen sist och slutligen handlar om.

Illusionsfokus

Now You See Me saknar varken aktion eller våld men fokus ligger definitivt på illusionskonst ur den högre skolan, på en snärtig dialog och på en intrig som gör en smått andfådd.

Att man inte sparat på skådespelarlönerna framgår av att Mark Ruffalo (Shutter Island) gör rollen som frustrerad FBI-agent och Mélanie Laurent (Inglorious Basterds) som fransk Interpolagent.
Ibland känns storyn aningen för fantastisk men på det hela taget är Now You See Me med sin spänning, magik, humor och sina tvära kast en ovanligt välfungerande underhållning i två timmars tid.