Brottsutredare med fula trick

BORGÅ. Bättre än sitt rykte men ingen höjdare, sådant är allmänomdömet om thrillern Jack Reacher med Tom Cruise som hårdför brottsutredare med en massa fula trick i bagaget.

Den som manusskribent bättre kända Christopher McQuarrie som skrev storyn till kultfilmen The Usual Suscpects, står nu för både manus och regi i Jack Reacher. Filmen bottnar i Lee Childs populära amerikanska kriminalthrillerserie om Jack Reacher och mera specifikt i romanen The Killer.

"Vem fan är Jack Reacher" säger en av poliserna i början av filmen och får snabbt svar på tal. Reacher är en före detta militärpolis och krigshjälte som efter karriären dragit sig tillbaka för att skipa rättvisa utanför lagens råmärken. Och visslan ljuder när en prickskytt avfyrar sex skott och fem personer mister livet. Bevisen mot den före detta soldaten James Barr (Joseph Sikora) är överväldigande men när han skall förhöras är hans enda begäran att någon snabbt söker reda på Jack Reacher.

Åklagaren Rodin (Richard Jenkins) är säker på sina bevis men dottern Helen (Rosamunda Pike - The Surrogates) vill undersöka fallet djupare. När Jack Reacher uppenbarar sig faller åklagarens korthus ihop och allt framträder i ett nytt ljus.

Känt mönster

Jack Reacher är liksom Dirty Harry-filmerna med Clint Eastwood en "rättvist brutal" våldsorgie där lagens tvetydiga väktare bultar sönder och samman busarna. Man vet från början att Reacher kommer att klara sig och att filmens kickar enbart finns i det sätt Reacher behandlar de onda gossarna på.

Tom Cruise hör till megamiljonärerna i Hollywood och står också för produktionen av filmen. Tom Cruise är också skådespelaren som levt högt på sitt utseende men dessutom gjort några bra roller som i nazifilmen Valkyria, Stanley Kubricks sista film Eyeys Wide Shut och inte minst i Paul Thomas Andersons superba Magnolia. Numera har det mest handlat om Mission Impossible actionfilmer. Jack Reacher är skräddarsydd för Tom Cruise, som åtminstone inte sviker förhoppningarna. Robert Duvall (Apocalypse Now, Falling Down) och den tyska filmregissören Werner Herzog gör bra biroller i filmen.