Julstämningen kom med Sillanpää och AiA

BORGÅ. Den som hade lyckats få biljett till torsdagskvällens julkonsert Joulumieltä (Jul i sinnet) i Avantisalen med Jari Sillanpää och vokalensemblen AiA insåg varför sångsolisten Sillanpää är så populär.

Här finns inte ett spår av snorkig- eller självgodhet. Nej, Jari är tillräckligt säker i sig själv, han är dessutom vänlig, humoristisk, allvarlig när det behövs, och så har han en stor röst.

Tillsammans med den prominenta etnopopkvintetten Kaisa Saarikorpi, Hanna-Riikka Siitonen, Nina Tapio, Riikka Timonen och Borgåmusikern Merzi Rajala i vokalensemblen AiA fick publiken i en för länge sedan slutsåld konsert avsmaka en palett inhemska, nordiska och internationella julsånger, huvudsakligen i Merzi Rajalas nyarrangemang.

Den som har åtminstone en liten susning om Merzi Rajalas bakgrund som musiker och körledare för Partita i Borgå, märkte också hennes fingeravtryck i stora delar av repertoaren, såsom Käymme joulun viettohon. Det läckert jazziga arrangemanget återfinns i Partitas julalbum Wanhakin nyt nuortuu från 2003, så varför överge en vinnande häst?

Med AiA antingen som back up eller som medsolister till Jari Sillanpää utformade sig konserten i två avdelningar till högklassig, rolig och till och med berörande underhållning.

Nackdelen med Avantisalen som konsertsal var enda minuset: den som sitter längre bak såg inte mycket av scenen. Det hade man korrigerat med skärmar som på video projicerade konserten för publiken baktill. Det är förstås bättre än ingenting men inte detsamma som direkt scenkontakt.

Omväxlande

Jari Sillanpääs och AiA:s konsertturné inleddes 28.11. och går via elva anhalter till slutpunkten Seinäjoki 22.12. Borgå var konsertplats nummer nio för de uppträdande.

Man kan förstås fråga sig om inte entusiasmen börjar mattas av, men då skall man minnas att proffs är proffs. Jari Sillanpää är en solist som alltid tycks uppträda med samma värme och karisma och som också kan variera rösten beroende på sången. När han föreställde Benjamin Syrsa i silvrig hatt med sånger ur Disneys världsbekanta tecknade julpotpurri blev det en massa kända, populära sånger såsom Bella Notte (som vovven Lufsen sjunger för Lady) och alltid lika fina When You Wish Upon a Star (Ser du stjärnan i det blå).

Den seriösa avdelningen var heller inte bortglömd med sånger som Panis Angelicus och Det är en ros utsprungen. Jari hade dessutom den goda smaken att sjunga flera sånger dels på svenska, dels på finska. Det föll sig helt naturligt eftersom den i Ludvika i Sverige 1965 födda artisten flyttade till Finland först för aderton år sedan.

AiA lämnade också en god eftersmak både i solistiskt avseende och till exempel som änglakör i Stilla natt. Dessutom var sångarna goda ackompanjatörer på keyboards och gitarr (Rajala) tillsammans med Jussi Mikkonen och Visa Mäkinen, som stod för den elektroniska musiken samt ljudmixningen. Också ljusshowen fungerade berömligt.
Flera höjdpunkter droppade in under konserten, men frågan är om inte Sydämeeni joulun teen av Kassu Halonen och Vexi Salmi var den här julkonsertens stämningsfullaste.