Skrämseleffekter i dödens hus

BORGÅ. Scott Derricksons (The Exorcism of Emily Rose, Hellriser) nya skräckfilm Sinister är en popcorn-rysare där skrämseleffekterna är inprickade lika regelbundet som bönetimmarna i ett kloster. Någon stor horrorfilm kannan inte tala om men lättskrämda hoppar nog till ett par gånger.

Filmen är en typisk paranormal skräckfilm med sina övernaturliga krafter, hålögda, spöklika barn som manifesterar sig på natten och ett hus med en dold förbannelse vilande över sig. Sinister (olycksbådande på svenska) handlar om Ellison Oswalt (Ethan Hawke - Training Day), vars stjärna som kriminalromanförfattare med verkliga brott som tema är i dalande. För att få inspiration till en sista bestseller flyttar han med hustrun (Juliet Rylance - Animal) och två barn ut på landet till ett hus där de tidigare ägarna mördades på ett bestialiskt sätt. Det döljer han för de övriga i familjen för huset han köpt är billigt  av förekommen anledning.

Dödligt budskap

Knappt har han satt sig vid datorn för att börja skriva när han hittar en gammal 8 mm:s projektor med en drös filmer uppe på vinden, dit konstiga knakande ljud får honom att söka sig till. Det visar sig vara inspelningar som detaljerat visar hur den tidigare familjen i huset och andra familjer möter döden på ett brutalt sätt. En märklig suddig skepnad återkommer i varje film och snart inser Oswalt att han är ett stort brott på spåren. Men det finns krafter som motarbetar honom och Oswalt blir övertygad om att han hans familj befinner sig i livsfara.

Berättelsen har kontaktpunkter med The Shining där också en författare (Jack Nicholson) flyttar till ett ödemarkshus med familjen för att få gnistan tillbaka. Till samma nivå som de filmen når Sinister inte. Skämseleffekterna är för förutsebara och upprepande för att nå full effekt. Också logiken i storyn haltar betänkligt mot slutet. Men Ethan Hawke är rätt trovärdig som den allt desperatare familjefadern och yrkesförfattaren som söker mod i flaskan, samtidigt som han tvingas kämpa mot en skeptisk hustru och övernaturliga krafter.