Looper är smart science-fiction

BORGÅ. Filmer med tidsresor som tema förekommer ofta, t.ex. Terminator och Butterrly Effect. Nya Looper hör till de bättre i genren och bjuder förutom action och spänning på  delikata filosofiska upplägg.

Rian Johnssons (The Brothers Bloom) tredje film är en dystopi om ett framtida samhälle där livet inte är mycket värt och våldet florerar. Handlingen utspelas 2044 med Joseph Gordon-Levitt (Inception) i huvudrollen som Joe. Han är en så kallad "looper", dvs. yrkesmördare. Han och hans gelikar gör processen kort med människor som kriminella element  låter dimpa ned framför dem från framtiden, bara för att få en kula i skallen av sin looper. Offren har levt sina liv trettio år i framtiden då tidsresor redan existerar i motsats till 2044.

Varje looper vet att om de möter sig själv som offer från framtiden är jobbet slut, efter den sista exekutionen/självmordet kan de leva ett fritt liv i trettio år.

Möte med sig själv

Så går det för Joe när hans alter ego (Bruce Willis) materialiserar sig från framtiden men lyckas fly. Joe sätter efter sitt äldre jag och hamnar ut på en farm på landet där en ensamförsörjarmor (Emily Blunt - The Young Victoria, Adjustment Bureau) och hennes lilla son Cid (Pierce Gagnon) bor. Men också Joe den äldre (Willis) vill döda sitt yngre jag och sätta stopp för jakten. En massa andra loopers under ledning av sin skrupelfria boss (Jeff Daniels) får nys om saken och det blir stor shooutout.

Filmens intressantaste person är  Cid som har övernaturliga gåvor och en framtid som den äldre Joe vet att förskräcker. Looper är en ovanlig och smart film med stiligt orkestrerade actionsekvenser och en filosofisk bakgrundston som ljuder dovt och gäckande, om också litet falsk ibland. Joseph Gordon-Levitt har helkoll på rollen medan Bruce Willis gör en rutinerat säker insats.