Skräck i mörkaste skogen

BORGÅ.  I alla folksagor med stake, typ Snövit och Hans och Greta, hamnar huvudpersonerna ut i mörkaste skogen där hemskheterna börjar hopa sig. Så är det också i skräckfilmen och parodin The Cabin in the Woods, men här ter sig nog sagans häxor som mjäkiga får i jämförelse.

Filmen är fullav krokar och överraskningar trots att tittaren får massor av insideupplysningar längs vägen. Filmen eskalerar från genretypiska skräckfilmer som Scream och Evil Dead till en skräckparodi och med en klimax av sällan skådat slag.


Det börjar med att fem ungdomar, tre killar och två tjejer (Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchinson, Fran Kranz, Jesse Williams) gör en weekendresa till en kusins stuga mitt i skogen. De väntar sig ett enda festande med sex och alkoholhaltiga drycker men ödet har ett grymt öde i beredskap. Snart inser de att de är bevakade och en del av något mycket större. Det hindar inte att källarluckan går upp av sig själv och att läskiga zombier börjar droppa in med yxor, sågar och björnfällor i släp.

Annorlunda

Så mycket mer kan inte avslöjas men The Cabin in the Woods är en mycket annorlunda film som vänder upp och ner på det mesta inom genren. Den utvecklas som sagt smart nog från en skräckfilm till en skräckfilmsparodi med byggstenar från genrens klichéspäckade tonårsslashers, paranormala rysare och monsterfilmer. Slutet av filmen överträffar det mesta man sett.
Bakom kultsuccén står manusförfattarna Joss Whedon och Drew Goddard som också gjort Lost, Buffy och fina Cloverfield.

Skådespelarna kan närmast betecknas som glada amatörer men får en bra uppbackning av regissören Drew Goddard (Cloverfield, Lost). Filmen höjer sig helt klart över B-nivå, den är garanterat sjuk men också rolig, så missa inte The Cabin in the Woods.