Classics – i elpianots hjärta

SIBBO. Gamylstjärnorna inom finländsk musik, Jukka Gustavson och Helge Tallqvist uppträdde på en välgörenhetskonsert på hemmaplan i Sibbo, sammanförda i kombon The Lions.

Publiken, som inte heller den var ur de yngre segmenten, fick återuppleva klassiker från gångna årtionden.
Den kanske mest kännspaka nostalgikicken kom av 1970-talets Fender Rhodes-sound som Jukka Gustavson tog ur sitt keyboard med klustriga mittregisterriff.
Topeliussalen i Nickby var slutsåld till sista plats. Inledningslåtarna blev tveksamma med bland annat någon Billy Joel- och Jackie DeShannonlåt.
Först med munspelaren Helge Tallqvist på scenen tog konserten fart med tungt pumpande High heeled shoes (mera känd som De franska klackarna). Den och jazzvalsen Armi kom från den hyllade retroskiva med Erik Lindström-repertoar som Gustavson och Tallqvist i vintras gav ut tillsammans.
Nostalgitrippen hade sin höjdpunkt i Procol Harums A salty dogs udda men vackra proge-harmonier. Bästa ös fick bandet ihop till i Stevie Wonderlåten Superstition. I gitarrsolona blixtrade Markku Räty till i flera repriser.
En inte alldeles enkel repertoar - även för en välgörenhetskonsert – hade behövt mera slipning. Mixningen brast och den relativt okända Beatleslåten A day in the life, en fin sak från 1967 kom inte till sin rätt. Jukka Gustavson lade själ i sin vokalistroll, men liverutinen med mikrofon hade inte återinfunnit sig helt.
Också en välgörenhetsspelning kräver sin lilla ribba om mersmaken ska infinna sig.
Efter pausen uppträdde unga Sibbomusiker med bandet PRG, som har rötter i församlingens ungdomsarbete med ungdomsledaren Putte Frisk som bandledare och keyboardist.
Där var fina insatser framför allt av Paulina Biström som solist, särskilt i den gospelfärgade låten People get ready.  Hon har en glad, naturell utstrålning på scen, som helt enkelt bara gjorde konsertens slutraka kiva.
Stabilt och bra spelade också gitarristerna Oskar Pullinen, Alexander Ingves och basisten Zacharias Holmkvist.
Välgörenhetskonserten hade arrangerats av Lions Sibbo.