Lång väntan. Riki Sorsas nya skiva med finska evergreens kom till efter en paus på tretton år. Den är bandad i Borgå. Foto: Evy Nickström.

Riki Sorsa gjorde skiva… efter 13 år - i Borgå

Sångaren Riki Sorsa har efter en paus på 13 år utkommit med en ny skiva. "Kun tunnet rakkauden. Suomalainen laulukirja" är en hyllning till de finska musiker som för flera årtionden tillbaka tonsatte, skrev texter och eller framförde sånger som i dag är evergreens. Skivan är bandad på Niklas Nylunds Playground Procuctions studios i Borgå.

HELSINGFORS. Under en intervju i Helsingfors berättar Riki Sorsa (f. 1952) att det var på Lasse Mårtensons 70-årsfest 2004 tanken att göra en ny skiva dök upp.
– Jag sjöng där hans egen låt Laiskotellen och Lasse tycket mycket om den. Det var då jag kom på idén att banda den. Sedan dök några andra låtar upp, sånger som andra personer tyckte att borde ingå i en kommande skiva. Det här skedde innan jag insjuknade i strupcancer 2006 och miste rösten helt.
I dag är Riki Sorsa frisk. En så svår sjukdom har ändå inte gått spårlöst förbi. Rösten är annorlunda men det viktiga är Riki Sorsa har lärt sig hur han skall använda den. Första gången han sjöng efter att ha tillfrisknat var inte lovande. Han började han blöda i halsen. Med rätt medicinering, röstgymnastik, mm. har han hittat sitt nya personliga instrument. Därför tycker han inte att det var svårt att sjunga in det nya albumet.
– Nej, och jag behövde ju inte sjunga hela tiden, småler han.
På skivan har Sorsa valt ut låtar som just Laiskotellen, Joet tulvimaan itke (Cry Me a River), Kolmatta linjaa takaisin, Jokaiselle joku on kai rakkain, Aurinko laskee länteen, Vipaa mulle vitonen, etc. Sammanlagt består skivan av tolv låtar.
Riki har bekostat skivan medan Niklas Nylund svarar för arrangemang, mixning, och bandning.
Bland skivans musiker spelar Niklas Nylund gitarr och mandolin och Niklas Mansner gitarr, båda från Borgå. Janne Rajala är kontrabasist, Douglas Pashley pianist och Antti Snellman tenorsaxofonist och flöjtist.
Mikko Karjalainen spelar flygelhorn, Heikki Jäntti munspel, Nina Lindroos från Sibbo sjunger i Hunajainen (A Taste of Honey) och som trummisar medverkar Mikko Kaakkuriniemi och Hans Rautio.
– Hasse är också min sångproducent, skivans medproducent  och min tennistränare. Jag har igen börjat i Jari Hedmans tennisskola efter en paus på 45 år och spelar där med Hasse två gånger i veckan.
Riki Sorsas comeback med Kun tunnet rakkauden är samtidigt hans första skiva i en planerad två- eller tredelad skivserie med titeln Finsk sångbok, Suomalainen laulukirja.
– Det blir säkert åtminstone en skiva till men först måste jag se hur bra den nya skivan säljer.
Musik från start
Riki Sorsa hör till dem som vuxit upp med musik. Hans mor, dansösen och koreografen Margaretha von Bahr var prima balllerina på Nationalbaletten. Hans far, småföretagaren Esko Sorsa råkade också vara god vän med trummisen Jaakko Jahnukainen, också känd som legendarisk ledare för tv-programmet Skivrådet. Så Riki Sorsa vande sig vid bra musik redan i unga år.
Litet senare räknade sig Riki Sorsa till en av Wigwams stora fans. Själv började han sjunga på engelska, senare övergick han till finska, utan att glömma inspelningar på svenska.
1981 kom genombrottet med Reggae OK, låten som såldes i 100 000 exemplar, som blev Finlands bidrag i Eurovisionens schlagertävling och vars engelska version låg på tio-i-topp listorna i tio länder.
En annan låt som många associerar med Riki Sorsa är Pugh Rogefeldts Aftonfalken som han sjöng in på svenska och på finska (Muuttohaukka).
Finlandssvensk?
Om Riki Sorsa räknar sig som finlandssvensk är enligt honom själv närmast en definitionsfråga.
– Man kan kanske säga att jag är en finskspråkig som talar mycket flytande svenska lika väl som att jag är finlandssvensk. I vårt familj talar vi alltid svenska. Mina båda söner gick i svensk medan jag gick i finsk skola. Det var bara på dagis och i scouterna jag togs om hand respektive undervisades på svenska.
På svenska har Riki Sorsa nyligen gett ut singlen Weekend (Laiskotellen) som man kan önska sig på radion. Också Aftonfalken, Gabriellas sång,  Öppna landskap och Håll mitt hjärta är svenska låtar med Riki Sorsa.
- Till mina planer hör att sjunga in sådana här svenska låtar i finsk översättning så de blir kända för en finsk publik.
Borgå lockar men… Lovisa är sommarhem
Östnyland är inte obekant för Riki Sorsa. Sommarstället finns i Lovisa och tillhör hans hustrus släkt. Där tillbringar Sorsa nästan varje veckoslut.
 I Borgå har han en god vän i Roger Stjernvall på sommarrestaurang Johans, förstås Niklas Nylunds studio och Borgås fina matbutiker inte att förglömma.
 Jag skulle gärna uppträda också i Borgå och är egentligen förvånad över att jag aldrig fått någon inbjudan. Aj ja, en gång uppträdde jag verkligen i Borgå. Men det är så långt tillbaka som när den dåvarande Konstfabriken invigdes.
Tidpunkten dateras till år 1986.

Riki Sorsa
Född 1952 i Helsingfors.
Aktuell med nya skivan Kun tunnet rakkauden, efter en 13 års paus.
En hyllning till de finska musiker som för flera årtionden tillbaka tonsatte, skrev texter och eller framförde sånger som i dag är evergreens.
Inspelad på Playground Production studios i Borgå.
Representerade Finland i Eurovisionsschlagertävlingen 1981 med låten Reggae OK.
Insjuknade 2006 i strupcancer. Är i dag friskförklarad, men har varit tvungen att använda rösten på ett nytt sätt.
Har sommarstället i Lovisa. Vill gärna sjunga i Borgå om han inbjuds