Elis Tallberg är beredd att ge sig in i nya äventyr.

Man är aldrig för gammal för kärlek

SIBBO. Ålder är inget hinder för kärlek säger Elis Tallberg. Han är med i tv-programmet "Hjärtevänner" där äldre berättar om kärlek och ensamhet.

Hjärtevänner är ett program om förälskelse, ensamhet och drömmar. I programmet med 14 avsnitt träffar programledaren äldre som alla är redo att chansa för att få uppleva mer.
Elis Tallberg (87) bor i Lindahemmet i Söderkulla och han nappade på idén att delta i programmet.

– Jag är ärlig och berättar som det är. Att tala om kärlek är helt rätt och riktigt och i min bekantskapskrets har alla godkänt det jag gör.

Vi talar om frun som gick bort för många år sedan och om att leva ensam.

– Jag och min fru lovade varandra att vara varandra trogna i nöd och lust, tills livet skiljer oss åt. Och livet skilde oss åt.

Det var efter många år som tanken på ungdomskärleken återkom. Och det brutala slut som han själv som nittonåring förorsakade det treåriga förhållandet.

– Jag ringde henne efter en våt kväll och meddelade att det var slut, definitivt slut.

Det brutala meddelandet kom efter ett samtal med en vän som förtalade hans flickvän. Elis Tallberg säger att han senare förstått att han förorsakade sin flickvän mycket sorg, men båda gick vidare i livet, gifte sig med någon annan, fick barn och blev igen ensamma.

– Det är inte så lätt att ta kontakt efter 51 år då man gjort något sånt.

I programmet får vi följa hur det går för Elis Tallqvist då han igen hör av sig. Hans ungdomskäresta bor i Borgå och tröskeln att ta kontakt är hög.

– Det är ju så att man ska gå vidare i livet. Man ska inte älta det gamla utan se framåt och leva upp till något nytt.

Och det har Elis Tallberg alltid gjort. Han har bland annat skrivit en bok om sin mors liv "Med svedda vingar genom livet", och snart  kommer den andra delen ut. Det är berättelsen om ett hårt liv som återges i böckerna.

Serien "Hjärtevänner" på Yle Fem har premiär den 16.10 kl. 20. Programledare är Magnus Silfvenius Öhman.