Jubilar. Eivor Ewalds firar konstnärligt 20-årsjubileum på Galleri Daisy. Foto: Theo Skogberg.

Tjugo år med konst… som uttrycksmedel

I tjugo år har Eivor Ewalds jobbat som konstnär, ibland på sidan om sitt övriga arbete men också på heltid. Jubileet firar hon på Galleri Daisy samtidigt som hon ger ut en liten bok om sina 20 år med pensel i hand kallad Målningar Maalauksia 1993-2013.

Presentationen omfattar aderton nya målningar i akryl och olja. Det huvudsakliga motivet är kvinnoporträtt i starka färger.
– Måleriet har följt med mig i alla år och det har känts bra, säger Ewalds.
Utställningen är Borgåkonstnärens första separatvisning i centrum av Borgå. Senast hon ställde ut i Borgå var på Grand 2005 tillsammans med sin mor May. Det betyder inte att Eivor Ewalds inte skulle ha synts och hörts på andra utställningar. Enbart i år har hon hunnit visa upp sin konst i Helsingfors ett par gånger, i Jämsä och på Svartbäck Segelsällskaps paviljong i somras.
– Jag började egentligen med kemistudier i Åbo, sedan blev det litet lärarjobb tills jag slog om till konststudier i Hyvinge 1993-1995.
Ett par år senare kom Eivor Ewalds in på Konstindustriskolan varifrån hon fick sin magisterexamen 2001.

Mot det avskalade

Åt vilket håll har det konstnärliga uttrycket riktat sig under åren?
– Mot det abstrakta, det mera avskalade och förenklade, säger Eivor Ewalds och visar på det nonfigurativa porträttet Blå styrka med knappt skönjbara konturer av - kanske - en människa.
De lätt surrealistiska målningarna blev ett karakteristiskt uttryckssätt för Ewalds litet tidigare. Då utgjorde motiven oftast av djur. Men då som nu var färgen  kraftig och helt enkelt ett för henne naturligt sätt att uttrycka känslorna med.
En litet avvikande målning bland kvinnomotiven är Super Moon med ett stort kvinnoansikte och en brandgul fullmåne i fonden och en liten man i båt  på havet framtill i bilden.
– Kanske ett sätt att visa på kvinnans kraft, säger Eivor Ewalds som inte gärna analyserar sin konst desto mera.
Under karriären har Eivor Ewalds belönats med ett större stipendium ur Helene och Walter Grönqvists stiftelse så sent som i fjol.
Till katalogen Målningar Maalauksia har hon valt ut ett tjugotal målningar tillkomna mellan 1993 och 2013. Den finns salu på Galleri Daisy.

Eivor Ewalds
20-årsutställning på Galleri Daisy, Mannerheimgatan 13.
Pågår till den 6 november.
Öppet måndag-fredag kl. 10-18 samt lördag kl. 10-15.