Namnet i boken. Stig Bäcklund signerade ett stort antal böcker under bokpresentationen på Grand. Foto: Laura Mendelin.

Lovord och sympatier… präglade bokutgivning

Stig Bäcklunds presentation av sin nya självbiografiska bok "I själva verket avhörd" skedde i form av en kaffebjudning på Grand i torsdags. Författarens vänner, bekanta och personer som framträder i boken var så gott som mangrant församlade och öste lovord över och uttryckte sina sympatier för evenemangets huvudperson.

Att boken inte enbart är en "normal" självbiografi underströks ett flertal gånger. Historiker Fredrik Johansson, inflyttad från Sverige till Borgå, som konsulterats under skrivprocessen framhöll att Stig Bäcklund ovanligt nog också lyfter fram aktuella samhällsproblem och till och med lösningar på dem.
– Rubriken I själva verket avhörd möttes nog med viss skepsis av Fredrik. Att avhöra folk har varit en del av mitt liv, både som polis och tullman. Nu var det dags att avhöra mig själv, förklarade Stig Bäcklund.
I boken framträder han dels som kommunalpolitiker i Borgå, dels som polis, som idrottsman och som kyrkligt aktiv. Dessutom skriver han ingående om för honom viktiga personer.
– Det var min första bok, historiken om Isnäs Start 2012, som gjorde att jag ville fortsätta skriva. På sätt och vis är min nya bok en historik som jag genom mina egna uppfattningar, förtjänster och brister vill lyfta fram i dagens medvetande.
Han poängterade vidare de utmaningar vi i dag på ett världspolitisk plan ställts inför då bland annat USA tampas med enorma skuldproblem och drog sedan ner jämförelsen på lokalplanet.
– I Borgå har vi arbetslöshet och skuldbördan ökar också här. För att råda bot på problemen måste frivilliginsatsen i vårt samhälle öka. Någon annan lösning finns inte.
Bäcklund, själv aktiv inom Filadelfiaförsamlingen, poängterade också kyrkans ställning i samhället och att den måste vara lyhörd för människornas rop på hjälp.
Om sin polisiära insats konstaterade Bäcklund att mycket tagits med i boken men att de värsta sakerna lämnats bort.
– De som jag avhörde brukade inte alltid riktigt minnas vad som egentligen hade hänt när man förhörde dem.
Många lovord
När ordet förklarades fritt blev det allmänna intrycket att Stig Bäcklunds bok var efterlängtad och rentav nödvändig.
Om bokens nödvändighet uttalade sig speciellt Harry Wilkman, representant för Borgånejdens krigsveteraner, som speciellt underströk att nettot av bokens försäljning går till krigsveteranerna.
Pastor Runar Nylund betonade Stig Bäcklunds insats som en av grundarna av Samariamissionen och för att hans hjärta klappar så varmt för Israel, ett land Bäcklund själv besökt.
– I Stig Bäcklund finns lagen och nåden i samma person.
Carl-Gustaf Aminoff konstaterade att Bäcklund och han har samma känsla för samhällets svaga, för kristna värderingar och för fosterlandet.
– Men Stig har också vågat lyfta fram det.
Om fortsättningen som författare konstaterade Bäcklund att han planerat att skriva tre böcker, men att han i så fall kommer att koncentrera sig på vissa saker.
I själva verket avhörd är utgiven i 500 svenskspråkiga exemplar och är försedd med många svartvita fotografier. Den säljs på Grands Luckan. Fredagen den 11 oktober finns författaren på Grand och signerar sina böcker mellan kl. 12 och 14.

I själva verket avhörd
Biografi av Stig Bäcklund.
Utgiven på eget förlag, 158 sidor.
Finns på Grand/Luckan.