Skivreleasekonsert. Erik Lindroths skiva Erik XI består av instrumentalmusik i en mix av blues, jazz, rock, pop samt drums & bass. Lördagskonserten hålls på Borgå Rosteri. Pressbild.

Erik XI stiger… fram på skiva

En massa eget låtmaterial pockade på en hellång skiva, eller egentligen två. Nu lanserar Borgåmusikern Erik Lindroth sin hellånga skiva Erik XI på en skivreleasekonsert på Borgå Rosteri lördagen den 5 oktober.

– Det känns sjukt bra när allt är inbandat. Låtarna har rullat på i mitt huvud så länge redan.

Skivan med tolv spår är instrumental och innehåller ett intro och ett outro. På slutet spelar Borgågitarristen ett lugnt pianostycke.
Och musiken har sina förebilder i gitarriststorheter som Jeff Beck, John Page, Wes Montgomery, Django Reinhard och saxofonistlegenden John Coltrane.

– En mix av blues, jazz, rock, pop samt drums & bass.

Melodisnickare

För Erik Lindroth finns musiken i blodet. Han brukar sitta i timmar och ta ut melodier på gitarr. När en melodi verkar bra bandar han in den. Sedan väljer han ut de specifika delarna och melodislingorna.

– Jag vet ganska bra när en melodi fungerar. Erik XI är min mest personliga skiva, jag har lagt ner min själ och mitt hjärta i den. Vanlig pop är inte min grej, den är för massproducerad och saknar liv.

På skivan och skivreleasekonserten i bandet Zel Quartet spelar Erik Lindroth gitarr, Lasse Rantanen bas, Wille Granö trummor och Mikko Seppä keyboards, piano och orgel. Han ersätter Viljami Mehto som inte längre finns med.
Skivan är inblandad av Jonas Blomqvist i Hattula, mixad av Erik Lindroth i hans egen studio, och den har fått sitt soundtrack på Magnusborgsstudiorna.
Nästa skiva med arbetsnamnet Pirate Blood planerar Erik att ge ut nästa år, materialet är redan klart. På den skivan får vi höra Lindroth sjunga tillsammans med en liten kör. Det lutar mot ett mera klassiskt stuk i Led Zeppelinstil.

– Smakprov från Pirate Blood bjuds i små portioner på lördagskonserten.

Som manager för Erik Lindroth fungerar Jocke Lybeck.

– Jag har haft händerna fulla och behövde en manager. I en aha-upplevelse kom jag på Jocke med sina många kontakter. Rosteriet valde vi för den fina stämningens skull.

Skivreleasekonsert
På Borgå Rosteri den 5.10. kl. 21.
Zel Quartets nya instrumentalskiva Erik XI.
Musiker: Erik Lindroth, gitarr; Lasse Rantanen, bas; Wille Granö, trummor, Mikko Seppä, keyboards, piano & orgel.