På Grand igen. Terttu Schroderus med blomstermålningen Oförglömlig och I skymningen baktill. Foto: Egil Green.

Stilarna varierar men… havsmotiven består

Konstnär Terttu Schroderus från Pellinge hör till de återkommande utställarna på Grand. Den populära aulan är också bekant bland andra konstutövare så Schroderus bokade in sig redan för tre år sedan. Nya tekniker, nya stilar präglar helt tydligt kollektionen på omkring trettio målningar men havsmotiven de består.

En speciell djupverkan i marinmålningarna har funnits med redan i ett par år. Det handlade mer eller mindre om en slump.
– Jag råkade se en målning som fanns för inramning hos Esa Tapaninen och frågade om tekniken. Det visade sig att arbetet var gjort med gummipensel. Efter det målar jag speciellt havsmotiv just med gummipensel.
Det syns i en målning med vågor som bryter in mot stranden, gjord på Teneriffa där Terttu Schroderus vistas under vintern. I en annan målning har hon använt sig av en specialgjord massa i ett havsmotiv med naturstenar radade på varandra i förgrunden.
Båtar vid stranden och en segelbåt i dimma kompletterar marinmåleriet.
Triptyk och cirklar
En för Terttu Schroderus ny teknik är triptyken. Motivet är den för Schroderus karakteristiska vallmon.
– En triptyk betyder en fortsättning, målningarna är separata, men hänger ihop med varandra.
Ett annat återkommande motiv är cirkeln. Den finns med i symboliska målningar med människor inne i en ljus cirkel och i månskensmålningar.
Skira kompositioner av kvinnor i brudklädsel, en dansande kvinna samt figurmåleri med dragning till det psykedeliska visar både nya och gamla sidor i Terttu Schroderus måleri. Det är som om hon ville pröva på allt och visa att hon klarar av det.
– Ja, jag målar ju både i olja, oljepastell, akvareller, gouache, akryl och den för mig nya temperatekniken.
Terttu Schroderus ställde senast ut i Borgå i aulan utanför Konsthallen i Konstfabriken. På Grand finns hennes presentation Mina målningar till påseende från och med tisdag i nästan tre veckor.

Mina målningar
Terttu Schroderus.
Pågår i Grands aula den 1 - 19.10.
Vernissage den 30.9. kl. 18.