Vernissage. Lisbet Ruths utställning Liv & Lust öppnas på Galleri G 18.

Släkten Ruth lyfts… fram på utställning

Helsinge socken och faderns släkt intar en central position i Lisbet Ruths pågående utställning Liv & Lust på Galleri G18 i Helsingfors. Släkten Ruth har sina rötter i Borgå sedan många generationer.

HELSINGFORS. Presentationen utgör en konstnärlig höjdpunkt i ett liv som Lisbet Ruth ägnat åt kultur. Ett aktivt konstnärskap har varit hennes följeslagare genom alla år.
Före utställningen gjorde Lisbet Ruth vissa efterforskningar för att få grepp om presentationen. Hon besökte Brutuby, beläget på en kulle med utsikt över Kungsvägen, Vanda ådal och de stora sädesfälten. Samtidigt fanns här berättelser att lyfta fram.

- Här står Wilhelmina Ruth i centrum, hon och Viktor Alexander flyttade österut, de hade lantbruk i Pernå och Liljendal, och tillbringade sin ålders höst i Borgå. Då Wilhelmina dog 1890 fanns endast ett av de tio barnen i livet. Wilhelmina uppfostrade också min farfar Harald som tidigt blev föräldralös. Jag vill hylla dessa idoga människor, ofta lågmälda, som aldrig tycktes ge upp.

Konst i ådrorna

Konsten har funnits med i Lisbet Ruths liv och den var hennes bästa ämne i Laguska skolan.

– Eftersom min morfar Karl Ingelius var konstnär, hade jag sett att det var ett tungt yrkesval. Det blev studier vid Helsingfors universitet och biblioteksexamen för mig. Då jag var småbarnsmamma bröt målarbehovet igenom som en explosion. Jag anslöt mig till Stensviks bildkonstgrupp i Esbo. Vi var unga, hade samma behov, skaffade goda lärare och etablerade oss. Min utbildning som konstnär har jag senare förkovrat bland annat i Cambridge, Massachusetts, USA och i Reykjavik.

Någon färsk utställare är Lisbet Ruth ändå inte. Liv & Lust är hennes sjuttonde presentation, vid sidan av grupputställningar.
Lisbet Ruth har också sedan fem år tillbaka varit medlem i föreningen Finlands konstnärer.

Borgårötter

Kontakterna till Borgå förklaras av att Lisbet Ruths farfar Harald Ruth och farmor Ida Appelgren båda föddes i Borgå. Då hon var barn hörde det till sommaren att farfar och Lisbet besökte Borgå.

– Jag fick se var Wilhelmina Ruth bodde som gammal, huset bakom domkyrkan, där chokladbutiken finns i dag. På Näse gård bodde någon av släktingarna under 1800-talet. Genom farfar fick jag en känsla för fjärran stämningar, hur ungdomarna samlades vid vattenpumpen, brandmannens rop om kvällarna. En upplevelsevärld mellan barnbarnet och farfadern.

Många strängar

Lisbet Ruth har också arbetat som överbibliotekarie och chefens ställföreträdare för Nordens hus i Reykjavik mellan åren 1986-88. År 1988  återvände hon till Helsingfors för att bygga upp biblioteks- och kulturverksamhet vid det nygrundade Nifin-Nordens institut i Finland. Hon har också tjänstgjort som bibliotekarie vid Hanaholmens kulturcentrum.
I höst fyller Lisbet Ruth 70 år. Hon känner att en skattkista öppnat sig i för henne i Helsinge socken och österut i Nyland. Här finns bygder med stark egen förvaltning, forntid, spår av krig som dragit fram och människor präglade av sin hembygd. På utställningen tar det sig uttryck i en fast grund bestående av levda liv och riktiga orter.

Liv & Lust
Målningar av Lisbet Ruth.
På Galleri G18, Georgsgatan 18, 3 våningen.
Pågår till den 24 september, vardagar kl. 9-16.