Klassiskt på violin. Annika Nummelin spelar i Lilla kyrkan på Moon River på lördag. Foto: Egil Green.

Moon River bjuder… också på klassiskt

Musiken spelar en central roll på lördagens Moon River i Borgå. Fokus ligger på populär musik men det finns ett alternativ för dem som vill höra klassisk kammarmusik.

Den möjligheten öppnar sig på konserten Klassisk månskensmusik i Lilla kyrkan kl. 17.30 med ett program bestående av kammarmusikaliska pärlor av Mozart och Brahms. Förverkligandet skall vi tacka Grands verksamhetsledare, violinisten Annika Nummelin för.
– Jag var informatör för den första Moon River på Grand senaste år. I det sammanhanget framgick det att man efterlyste ett klassiskt musikalternativ. Det är det vi nu förverkligar.
I konserten uppträder en grupp musiker som framträtt i Lovisa flera år. Senast skedde det i Lovisa Kapells musikserie i våras och somras, där ensemblen spelade en gång i månaden.
– Vi fick uppträda på slutsålda konserter. Folk blev till och med utan biljett, konstaterar Annika Nummelin.
Yrkesmusiker
Ensemblen består av en stomme musiker som fungerar som lärare vid Borgånejdens musikinstitut, som också verkar som konsertarrangör.
Som violinister medverkar Elina Mieskolainen och Annika Nummelin. Anette Grevberg är altviolinist och Laura Saari cellist. De inbjudna solisterna består av flöjtisten Meri-Tuuli Ikäheimonen och klarinettisten Pekka Eskelinen.
– Programmet är det samma vi uppträdde med på Kapellet med i maj.
Det betyder att publiken får lyssna till en Flöjtkvartett av Mozart och en Klarinettkvintett av Brahms. Konserten beräknas pågå i drygt en timme.
– Lilla kyrkan med sin goda akustisk och inga störande pelare framför musikerna är en idealisk plats för konserten.
Annika Nummelin uppträder regelbundet som musiker. Hon utbildade sig vid Helsingfors konservatorium till musikpedagog och har arbetat som lärare i violinspel vid Borgånejdens musikinstitut fram till 2008, då hon flyttade utomlands för några år.
Den som följde med Cawiarkörens Eurovision Song Concert på idrottshallen i våras märkte också att Annika Nummelin medverkade på violin.
Nu är genren en annan men violinsten trakterar samma kära instrument från tyska Tyrolen.

Klassisk månskensmusik
Lilla kyrkan kl. 17.30.
Ingår i programmet för Moon River 31.8.
Musik av Mozart  & Brahms.
Medverkande: Elina Mieskolianen och Annika Nummelin på violin, Anette Grevberg på altviolin, Laura Sarri på cello; solister klarinettisten Pekka Eskelinen och flöjtisten Meri-Tuuli Ikäheimonen.
Arrangör: Borgånejdens musikinstitut.