Församlade kantorer. Musikens natt den 29.8. presenteras av Jarkko Yli-Annala, Alla Lasanen-Kokkonen, Reidar Tollander, Minna Wesslund, Mikael Helenelund och Eric-Olof Söderström. Foto: Egil Green.

Barnmusik, sång och bluegrass på Musikens natt

Musikens natt på kyrkbacken är en tradition som avslutar sommarens musikserie i domkyrkan. Den 18:e versionen har samma struktur som vanligt. Nyheten är en nattmässa med andlig bluegrassmusik.

Barnkonserten i Lilla kyrkan bjuder på show, rytmmusik och interaktivitet med det lokalt förankrade bandet Robin Hund & Hans glada orkester. För musiken svarar duon Tomas Järvinen och Henrik Strang. Tomas är en välkänd musikprofil genom sin medverkan och produktion av Big Band goes-konserter på Grand. Dessutom komponerar han skriver texter och uppträder med "Henkka" Strang musik för barn- och barnfamiljer: Duon har  utkommit med ett album och har ett nytt på kommande i september. Konserten är tvåspråkig.

Vokalmusik

Två tämligen nya och intressanta vokalsammansättningar uppträder i domkyrkan under Musikens natt.

– Det har blivit en trend att musiker från större körer bildar egna vokalensembler. Det här syns på Musikens natt. kommenterar kantor Eric-Olof Söderström, som tillsammans med kollegerna Jarkko Yli-Annala, Alla Lasanen-Kokkonen, Reidar Tollander, Minna Wesslund och Mikael Helenelund presenterar programmet.

Först i elden är Vokalensemblen Straumr från Raumo. Den höll sin första konsert 2012. Namnet syftar på den gamla benämningen på Raumo.
Ensemblens åtta sångare har som gemensam nämnare Helsingfors kammar kör. Med finns också en ljudtekniker. Bland sångarna märks tidigare Borgåkantor Nina Kronlund. Straumrs repertoar omfattar bland annat äldre musik från 1500-talet men också ny musik som Kaija Saariahos i fjol uruppförda Ḗcho med elektronik.

Kammarkören Gloria är sammansatt av kantorer och kyrkomusiker, bland dem Reidar Tollander, och har tre år på nacken.
Den blandade kören på cirka tjugo sångare leds av Timo Nuoranne och ackompanjeras tidvis av organisten Kari Vuola.  På programmet står bland annat musik av sakral musik av Joonas Kokkonen, Einojuhani Rautavaara, Olivier Messaien och Benjamin Britten.
Benjamin Britten för att det i år är 100 år sedan hans födelse, förklarar Tollander.
Nattmässan avrundar som vanligt Musikens natt och den här gången till musik av bluegrassbandet Jussi Syren & The Groundbreakers. Bandet är en institution inom roots & bluegrassmusik och kommer i år ut med sitt nionde album.
I domkyrkan medverkar musikerna med andliga sånger till ackompanjemang av banjo, bas, mandolin, gitarr och fiol. I nattmässan deltar  Timo Ågren och Camilla Ekholm som liturger.
På kyrkbacken ordnas som vanligt med buffé i tält. Inträdet till konserterna är fritt men för endast fem euro får man ett programblad med information om kvällens alla konserter och uppträdande.

Musikens natt
På kyrkbacken torsdagen den 29 augusti.
Kl. 18. Barnkonsert,  Lilla Kyrkan
Kl. 19.15. Vokalensemblen Straumr, domkyrkan.
Kl. 21. Kammarkören Gloria, domkyrkan.
Kl. 22.30. Nattmässa, domkyrkan.