Isac Elliot tog Borgå med storm.

"Han är helt underbar"

BORGÅ. Tonårsflickorna grät och skrek när Isac Elliot steg fram på scenen i Borgå Idrottshall. Stella Rönnbäck och Bella Halmevaara har följt med hans framgång sedan början.

Tonårsflickornas dyrkan av sina idoler fortsätter att förundra omvärlden. På 60-talet grät och svimmade flickorna vid åsynen av Elvis eller The Beatles. Nu för tiden är det bland annat Justin Bieber och One Direction som orsakar samma kaos. Men också finlandssvenska Isac Elliot Lundén har fått känna av flickornas stora beundran på senaste tiden. Unga flickor flockas kring honom på gatan och skriker med en högre frekvens än en gräshoppa när de ser honom. I Finland är det väl närmast Dingo som på 80-talet lyckades skapa liknande hysteri bland tonårsflickorna. När Isac Elliot anlände till Borgå på fredagen lockade han även dit de ökända fansen, de hängivna, skrikande flickorna.

Två stora fans

När skolan tog slut på fredagen hoppade sjundeklassisterna Stella Rönnbäck och Bella Halmevaara på bussen till Borgå för att så tidigt som möjligt vara på plats vid idrottshallen för kvällens konsert med Satin Cirkus och Isac Elliot. När de strax innan klockan fyra på eftermiddagen kommer till Borgå idrottshall är kön redan lång.

– Här är ren en lång kö men jag tror nog vi kan lyckas få helt okej platser. Vi kom så fort vi kunde, säger Stella.

De första fansen har ställt sig i kön utanför idrottshallen ren klockan ett på natten. De kom från Helsingfors vid midnatt och har stått och köat i 17 timmar i väntan på att klockan ska bli 18 och dörrarna till idrottshallen ska öppnas.

Majoriteten av de som står i kön utanför idrottshallen är flickor i högstadieåldern, precis som kvällens stora artist. De har ISAC skrivet på armarna och kinderna och några har också gjort skyltar. Bland dem står fyra fnittriga flickor som också kommit raka vägen från skolan. Karin Eriksen, Felicia Pihlflykt, Julia Lindqvist och Cecilia Backman har också passat på att ställa sig tidigt i kön för att få bra platser.

– Vi har nog lyssnat ganska mycket på Isac Elliot. Det är roligt med en artist som är i samma ålder som vi, säger Karin Eriksen.

Alla fyra flickor är överens om att debutsingeln New way home är låten de väntar mest på i kväll.

Väl förberedda

Stella och Bella är riktigt stora fans av Isac Elliot och på fredagen är de givetvis iklädda varsin skjorta som är prydda med tonårsidolen. Flickorna säger att han är deras största idol och de kan såklart alla låtar på albumet Wake up world utantill. De har följt med honom enda sen början och var en av de första som pratade om flickfavoriten i skolan.

– I skolan visste ingen vem han först var, men nu lyssnar alla på honom, säger Stella.

De två flickorna har tänkt klokt när de förberedde sig inför konserten. De har sett till att äta och dricka ordentligt så att de ska orka stå hela konserten igenom.

– Jag har med mig fem smörgåsar, säger Stella.

Konserten börjar

När dörrarna öppnar klockan 18 börjar springtävlingen. Alla vill ha de bästa platserna längst fram i mitten, så nära sin idol som möjligt. Redan de första tonårsskriken hörs även om själva konserten först börjar om en timme.

Först på scen är Satin Cirkus som bjuder på ett energiskt framträdande. Deras kända singlar Peach Party och EMMA slår stämningen i taket och publiken hoppar och dansar glatt i takt med musiken. Stella och Bella dyker upp från sina platser längst fram och ser lite yra ut.

– Satin Cirkus var jättebra men det är så hett där framme. Alla bara trängs och vi blev så törstiga så att vi måste gå bort därifrån, säger Stella.

Flickorna springer snabbt i väg för att få i sig lite vatten innan de återförenas med den ivriga publiken som nu börjat ropa "Isac, Isac, Isac". Efter den långa väntan träder Isac Elliot äntligen fram på scenen. Det gälla flickskriket ilar genom örongångarna och publiken blir helt utom sig när de ser sin stora idol. Tårarna rinner ner som floder på en del av flickornas kinder och resten skriker för kung och fosterland.

Medan Isac börjar sjunga på sin första låt uppstår en väldigt intressant situation. Ett par flickor upptäcker att bandmedlemmarna i Satin Cirkus smugit sig bak i publiken. Flickorna blir förvirrade. Ska de se på Isac på scenen eller utnyttja denna fantastiska möjlighet att få träffa Satin Cirkus? De tittar fram och tillbaka innan de bestämmer sig för att ge killarna i bandet en snabb kram och sedan återgå till att koncentrera sig på det som händer på scenen.

Flickorna i publiken är alldeles förtrollade av 12-åringen som står på scenen. De sjunger och skriker med i låtarna om vart annat. Isac bjuder på en mycket proffsig show trots sin unga ålder och bevisar att han definitivt är en talangfull sångare.

På nytt

Efter konserten är Stella och Bella uppenbart nöjda med kvällen och berättar i mun på varandra hur fantastisk de tycker att Isac var.

– Han sjöng så bra och han är så söt. Han är helt underbar, säger Stella.

– Jag rörde i hans handduk! Jag lyckades inte få den, men jag rörde den, säger Bella lyckligt.

Redan nu ser de fram emot nästa konsert och har stora planer på att lyckas få träffa honom personligen, kanske till och med få en bild tillsammans med honom. Men flickorna är också lite oroliga över hans snabba framgång och Isacs planer att slå igenom utomlands.

– Om han blir för känd kanske han inte uppträder i Finland mera, säger flickorna bekymrat men samtidigt är de övertygade om att han inte lämnar sina trogna fans.