Snart bjuds det på film, mat och musik vid åstranden för tredje gången. Paola Dadda är en av arrangörerna.

Movies by the River vill vara mysigast

Borgå Movies by the river är ingen festival för enkom filmnördar – här bildar svängig musik, italiensk mat och indiefilm en helhet som ska bli den mysigaste festivalen i Borgå.

Det handlar alltså inte om någon excentrisk pannrynkningstävling, snarare är målet att alla ska njuta och ha det trevligt. Mat, musik och film bildar en helhet där filmen spelar huvudrollen, men där birollerna också är starka.
– Vi ville skapa en sådan festival som vi själva och våra vänner vill besöka, säger Paola Dadda som är konstnärlig ledare för festivalen.
Tillsammans med Anton Frankenhaeuser och Anna Tängström bildar hon Kulturregementet.
Italienskt och svängigt
Nytt för i år är att lördag dag är till för hela familjen. Då visas filmer för barn och inträde är gratis. Mot kvällen börjar de vuxnas fest och bandet Morango börjar spela sin groove– jazz– och soulinspirerade musik som lär påminna om allt från Sinatra till Prince. Klockan tio måste livemusiken tystna, och då har mörkret lagt sig i den grad att det passar det att sätta i gång med kortfilmerna.
För den italienska maten som serveras under hela festivalen står Georg Simojoki från restaurang Zum Beispiel. Han lovar att festivalgästerna ska få smaka på enastående färsk, hälsosam och framför allt god mat som tillverkats med stort hjärta i äkta italiensk anda.
Ett kulturevenemang för alla. Konceptet med kortfilmer är perfekt för detta ändamål. När filmerna börjar kräver ingen total tystnad, man får äta, dricka, prata och umgås. Att filmerna är korta gör det lätt att av och på hur man vill utan att tappa tråden.
När det kommer till genrer ligger fokus på animation, fiktion och dokumentär. Experimentella konstfilmer har under tidigare år varit festivalens nisch, och i år kommer inte att vara ett undantag. Arrangörerna har besökt olika filmfestivaler var de lärt känna människor i filmindustrin att samarbeta med. Många var med på noterna, och Movies by the River har igen ett spännande urval kortfilmer. Men vilka – det är ännu en hemlighet. Arrangörerna avslöjar bara att filmer från Skandinavien, Iran, Frankrike och Argentina är att vänta.
Årets tema är – precis som tidigare år – feel good. Det är naturligt för en festival som vill vara mysigast i Borgå.
Mötte eget behov
Medlemmarna i Kulturregementet har känt varandra sedan många år. Idén om festivalen uppkom för över tre år sedan när Dadda satt i Frankenhaeusers kök och blickade ut över gårdsplanen som senare skulle bli arena för festivalen.
– Vi drack kaffe och jag frågade: kan vi ordna en filmfestival? Anton sa nej, nej, det blir alldeles för stort, säger Dadda.
Så föddes Movies by the River.
– Vi tyckte att något saknades i Borgå, det här är svaret på vår egen efterfrågan. Det blir alltid bäst om man ordnar sådant man själv gillar, säger Dadda.