Svandans. Barn i fem- till sexårsålder dansar till lärare Virva Talonens koreografi. Foto: Egil Green.

Dansshow för… natur och ekologi

För första gången höll Konstfabrikens dansskola under veckoslutet sina uppvisningar i Konstfabriken, platsen där skolans egna utrymmen på andra våningen nu verkat i ett år.

BORGÅ. Natur & ekologi var det tema som släktingar, vänner, bekanta eller annars intresserade fick följa med i fem uppvisningar i under lördag och söndag i anslutningen till vårterminens avslutning i Avantisalen.

– Det understöd Borgå stad och Konstfabrikens stiftelse beviljade vår dansskola gjorde det möjligt att nu uppträda i Konstfabriken. Vi utvärderar senare om vi fortsätter här, tidigare har vi ju  firat terminsavslutningarna på Grand. Ungefär tusen personer kommer att se våra shower här i Avantisalen under veckoslutet. Nu kan också våra egna elever se de andras dansnummer tack vare större utrymmen.

Det konstaterade Konstfabrikens dansskolas grundare, lärare och koreograf, Hanne Kauppinen,  inför den tredje uppvisningen i söndags.

Glädje och energi

Som det framhålls i programbladet slår dansskolan i vår ett slag för ekologi och natur.
Dansörernas ekologiska fotspår syntes för sin del i glädjen, energin och upplevelsen. Dansnumren räknades till 21 och publiken fick som under tidigare uppvisningar uppleva allt från små flickors och pojkars första glada och ännu liter trevande danssteg till de längre komna elevernas expressiva och koreografiskt ytterst krävande nummer.
Showen inleddes med en dans till träden för flickor med nutidsdans på programmet. Hanni Autere uppträdde på violin och dansen uppbackades av en suggestiv ljusshow med gröna träd i bakgrunden.

Därefter uppträdde bland annat små flickor med svandans, dansande må blommor, gatans vargar, shopalkoholics, skogsandar och äldre, arga svanar.
Dansnumren gav exempel på färdigheter i nutidsdans, showdans på olika nivåer, breakdans, streetdans, barndans, danslekar samt högklassig och njutbar dansshow.
Tidigare i våras visade Borgå gymnastikförening upp sig med dansshowen En Törnrosa saga på Kulturhuset Grand. Dansshowen på Konstfabriken verifierade att dansintresset i Borgå är utbrett och stadigt på stigande.


Konstfabrikens dansskolas våruppvisning 2013
I Konstfabrikens Avantisal 25-26.5.
Tema: Natur & ekologi.
Föreställning III kl. 13 den 26.5.
Totalt visades fem föreställningar.
Närmare 1 000 personer såg våruppvisningarna.