Förändrat landskap. Tiina Itkonen deltar med fotografiet Isscape II. Emma pressbild.

Landskap i förvandling

Utställningen Händelser i naturen på Emma - Esbo moderna konstmuseum ställer frågor gällande miljöförändring, tid och rörelse, och ifrågasätter människans förhållande till naturen.

Landskapet har varit och är ett av de centrala motiven inom bildkonsten, och naturen i sig ett ständigt återkommande tema om man frågar en konstnär om inspirationskällan till en målning med exteriörer.
På Emma - Esbo moderna konstmuseet öppnades för några veckor sedan utställningen Händelser i naturen. Den är sammanställd av konst från den till museet tillhöriga Saastamoinens stiftelse där just  landskap och miljö inom bildkonsten på 2000-talet står i fokus.
Händelser i naturen är samtidigt en inledande diskussion kring landskapet med verk av 35 konstnärer. Intendenten för Emmas samlingar, Tarja Talvitie säger så här om presentationen:

– Det är inte av en händelse som landskapet och naturen starkt stiger fram inom bildkonsten just på 2000-talet. Landskapet innebär känslor och tankar, upplevelsen av landskapet anknyter alltid till betraktarens närvaro och personliga synvinkel.

Karakteristiskt för nutidskonstens landskapssyn är de nya synvinklarna. Därför kan den i bästa fall bilda en slags inkörsport i en associationskedja som resulterar i en abstrakt bild. Ett konstverk kan lika väl följa en fågels flykt som känslan av regn mot huden.
Som det sägs i pressmeddelandet kan nutidskonsten  provoceras av estetiken i ödelagda marker, tröstlösheten i av människan exploaterade kulturbygder, ansiktslösheten i städernas förorter, slum och förfall.

Förändring

Det karakteristiska för nutidskonstnären är hur som helst att landskapet representerar ett förändringstillstånd. Det innebär ofta att element av tid och rörelse inkorporeras i kompositionen antingen i form av mekaniska element eller inom videokonsten i form av berättande uttryck.
Växthuseffekten är synbarligen det bakomliggande elementet i flera konstverk. Det gäller Risto Suomis High Tide från 2007-2008 med en giraff i vattenbrynet till ett förrädiskt blått men stigande hav med en romantisk fullmåne på himlavalvet.
Samma miljö i förvandling exponeras i Tiina Itkonens fotografi Icescape II från 2005 med smältande isformationer. Och för Kimmo Kaivanto är det mytens Ikaros som störtar mot jorden med moln i håret i målningen Ikaros från 1972.

Bakgrund

Saastamoinenstiftelsens konstsamling består i dag av över 1 900 verk från den Kuopiobördiga industrisläkten Saastamoinens ursprungligen privata konstsamling. Den erbjuder ett mångsidigt tvärsnitt av den finländska målarkonsten.
Grunden för samlingen är finländsk expressionism från 1910-talet, med centrala namn som Tyko Sallinen, Ilmari Aalto, Marcus Collin och Anton Lindforss. Kollektionens mångskiftande spektrum representeras av målningar, skulpturer, grafik, teckningar, montage, fotografier, video och installationer.

Inbjudan

Med miljöutställningen vill man på Emma inbjuda museibesökarna att delta i diskussionen kring landskapets många olika teman. Det är möjligt att följa funderingarna kring vissa utvalda verk på Emmas nätsidor också via mobila enheter, genom att skanna in QR-koder som finns på utställningen. Utnyttjandet av mobilinternet är ett led i Emmas strävan att betjäna besökarna på ett nytt sätt och att erbjuda dem ännu rikare museiupplevelser.
Utställningen fortsätter en god bit framöver, ända till den 26 mars 2015.

Händelser i naturen
På Emma - Esbo moderna konstmuseum.
Modern landskapskonst från Saastamoinens samling.
35 konstnärer deltar.
Pågår till den 26.3.2015.
Adress: Flitarvägen 5, Hagalund, Esbo.
Måndag stängt, öppet: tisdag, torsdag, fredag kl. 11-18, onsdag kl. 11-20, (kl. 18-20 fritt inträde) lördag-söndag kl. 11-17.