Sabrina Kuusiniemi, Jocke Lybeck, Milka Kalmanlehto, Jacqueline Habiyakare och Marika Sykkö är arrangörer. Foto: Maj-Louise Wilkman

På Möjligheternas torg får alla vara sig själva

Mångsidigt, mångkulturellt och tankeväckande diskussioner kännetecknar Möjligheternas torg som hålls på och invid huvudbiblioteket fredagen den 17 maj klockan 12–19.

Borgå.
Temat för Möjligheternas torg är i år de mänskliga rättigheterna. Samma dag firas också den internationella dagen mot homofobi och transfobi.
– Tanken är att vi år lyfter fram olika slag av minoriteter, inte bara de sexuella utan också till exempel språkliga, etniska och den minoritet som de funktionshindrade utgör, säger bibliotekarien Marika Sykkö som för bibliotekets del deltar i arrangemangen.
Regnbågspanelen ska bland annat ta upp den brokiga mångfalden av könsidentiteter, sexuella läggningar och hur personer som tillhör en sexuell minoritet upplevt sin ungdomstid. Panelen ska också diskutera könsidentiteten bland ungdomar. Panelen leds av Kim Gustafsson. Övriga deltagare är Juudas Kannisto, frivillig utbildare i Seta, Krister Karttunen, hlbti-aktivist från Amnesty International och Fredrika Biström, fotograf och verksamhetskoordinator för Regnbågsankan. Hennes fotoutställning på andra våningen i biblioteket knyter an till temat. Utställningen Hetero – den sexuella majoriteten ifrågasätter rådande sexuella normer.
På hinderlöshetsbanan kan man lära känna den funktionshindrades vardag genom att sätta sig i en rullstol och försöka ta sig fram på bibliotekets gård.
Dokumentärer
Det är också annat på gång inomhus. I det levande biblioteket kan man testa sin egen fördomsfullhet. I stället för böcker kan man låna människor som ofta råkar ut för stereotypa uppfattningar. Varje bok har sin egen historia. Diskussionerna förs på tumanhand.
I bibliotekets mötesrum visas flera dokumentärfilmer under eftermiddagens lopp. En av dem utspelar sig i Namibias huvudstad och berättar om två ungdomars liv i ett fattigt område. Där har ett bibliotek grundats med uppgiften att fungera som en väg till ett bättre liv. En annan av dokumentärerna berättar om sex drag queens som åker på turné för att erövra Finlands landsbygd. En av avsikterna med resan är förverkliga sig själv sådan man är.
Musik och dans
– Man kan säga att det väsentliga i Möjligheternas torg är att alla som deltar ska känna sig fria att vara sig själva, säger Jocke Lybeck, en av de frivilliga som arrangerar evenemanget.
Han är speciellt glad över att det i år har varit möjligt att placera scenen under tak (vid bibliotekets huvudingång). Han har lyckats locka flera band till torget.
– Senare på kvällen ordnas en kvällsklubb på Konstfabriken med Poutatorvi som huvudartist. Kvällsprogrammet är avgiftsbelagt.
Flera dansgrupper uppträder på Möjligheternas torg.
Jacqueline Habiyakare koordinerar gruppen som framför rwandisk dans.
– Det är fråga om traditionell rwandinsk dans. Gruppen består av sex flickor, två pojkar och två damer. Vi tränar en gång i veckan. För tillfället har vi ingen övningslokal utan tränar hemma.
En annan av avsikterna med Möjligheternas torg är att ge medborgarrörelser en möjlighet att presentera sig och sin verksamhet. Ett femtontal olika organisationer har redan anmält sig, men det finns plats för flera.
Årets program har planerats speciellt med tanke på stadens unga. Elever i högstadier och gymnasier har blivit inbjudna. De kan till exempel delta i det spel som stadens ungdomsväsende ordnar. Spelet består av frågesport, uppgifter som ställer attityderna på prov och andra övningar. Teman som tas upp är olikhet, diskriminering och sexuell mångfald.

Program på scenen
12.00 Öppningstal
12.15 Regnbågspanelen – "Alla flickor växer inte upp till kvinnor, alla pojkar växer inte upp till män"
13.00 Wendarit – rullstolsdans
13.30 Drag queen – föreställning
14.00 Burmesisk dansuppvisning
14.30 Band: Phroe (Borgå)
15.15 Band: Fool´s Champagne (Borgå)
16.00 Rwandisk dansuppvisning
16.15 Band: Ronda (Borgå)
16.30 Band: Puuttuvat (Borgå/Helsingfors)
17.15 Afrodansgruppen Kimulimuli
17.45 Band: Poutatorvi (Kangasala)
18.50 Avslutningstal