Dansteater. Borgå Gymnastikförenings våravslutning sker i tecknet av den klassiska sagan Törnrosa på Kulturhuset Grand den 28 april. Foto: Pernilla Syrjä.

Storsatsning på Törnrosa

BORGÅ. Borgå Gymnastikförening gör en extra stor satsning till kursavslutningen genom att dagarna före valborg för första gången flytta sin slutproduktion till Kulturhuset Grand. "En Törnrosa saga" samlar medlemmar i hela föreningen till en föreställning den 28 april, dagen före Den internationella dansens dag.

En Törnrosa saga grundar sig på den klassiska sagan men vi har gjort om den till vår egen version. För oss är det viktigt att alla får vara med och uppträda. Det här har också varit vårt mål under alla de tidigare föreställningarna när vi avrundar vårterminen, betonar Wiola Lönnberg.

Hon har regisserat föreställningen och gjort koreografin tillsammans med de övriga kursledarna och koreograferna i föreningen som 2014 firar 120-årsjubileum.
Vad skall vi då se fram emot? Ja, berättelsen handlar förstås om prinsessan som sticker sig på en slända och somnar in med de övriga på slottet i hundra år för att väckas upp av en prins som kysser henne. Men föreställningen färgas också av mera modernistiska element liksom av effektfulla variationer mellan ljus, ljud och bilder på skärm. Några överraskningar som inte skall avslöjas väntar på slutet.

Som berättare fungerar Catarina Latvala. Hon är ett säkert kort eftersom det var hon som också förde berättelsen framåt i Gymnastikföreningens tre tidigare våravslutningsproduktioner Rödluvan, Askungen och Djungelpojken åren 2010-2012.

Alla med

Ungefär femtio medlemmar från tre till sjuttiofem års ålder medverkar. Det betyder att dansare från grupperna Sagogymnastik, 7-9-åringarna, 10-12-åringarna, högstadiegruppen, de unga vuxna, Lady jazzgruppen, Redskapsgruppen och breakdansarna finns med på scengolvet i Grands festsal.

Elin Stråhlmann, elev vid Borgå Konstskola, har gjort affischen och vår sekreterare Pernilla Syrjä har deltagit som allt i allo, konstaterar Wiola Lönnberg.

En Törnrosa saga innehåller givetvis också musik som Wiola valt ut med inslag av bland annat en klassiker som Purcell och mera moderna toner av Dave Brubeck, Charlie Norman, etc.
Lina Smeds medverkar med ett violinsolo och i huvudrollen som prinsessan Törnrosa ser vi Maryelle Steffansson.

– Det är viktigt att vi byter huvudrollsinnehavare i våra avslutningsproduktioner. Vi följer därmed bara principen att alla i Borgå Gymnastikförening är lika betydelsefulla.
Wiola Lönnberg konstaterar till sist att våravslutningens föreställning är ett bra slutmål för både kursledare och medlemmar: det ger dem något att fokusera sig på.

Den cirka en timme långa dansteaterföreställningen inleds kl. 15.30 söndagen den 28 april, dagen före Den internationella dansen dag. Förköp pågår på Grands Luckan. Också föreningens medlemmar har biljetter till försäljning. Vill man reservera en biljett kan man ringa Wiola Lönnberg, tfn 050–469 5050.

En Törnrosa saga


Borgå Gymnastikförening.
Dansteaterföreställning på Grand 28.4. kl. 15.30.
Förköp: Luckan/Grand, föreningens medlemmar.