Kia Svaetichin jobbar till vardags på Radio X3M.

Pörtös egen Kia kallad till fortet

BORGÅ. Det var under resan till filmfestivalen i Sodankylä Christina "Kia" Svaetichin fick frågan. Om hon kunde tänka sig att ställa upp i tv-programmet Fort Boyard - Linnake.

– Jag hade ingen aning om vad det handlade om för program, berättar Kia Svaetichin, så jag svarade tack, men nej tack. Jag ville absolut inte ställa upp i någon realityshow, jag vill inte förknippas med något som liknar Big Brother eller något annat hemskt program.

Men något pockade ändå på. Svaetichin ringde sin syster och bad henne kolla vilket program det var frågan om. Systern hittade några avsnitt av Fort Boyard på Youtube och det var det samtalet som fick Kia Svaetichin att ändra sig.

– Jag var inte så orolig över de uppgifter de tävlande måste göra. Fysiska och äckliga grejer man ju bestämma sig för att göra, mer orolig var jag över mina egna inre begränsningar, berättar Kia Svaetichin.

Fort Boyard är ett franskt tv-format som finlandssvenska tittare känner igen under namnet "Fångarna på fortet" som sänts sedan år 1990 på rikssvensk tv. Programmet går ut på att deltagarna i programmet, uppdelade i lag, tävlar om att komma in i fortets skattkammare och hämta så många guldmynt som möjligt. Programmet spelas in på Fort Boyard utanför Frankrikes västkust.

Nya kompisar i fullvuxen ålder

– Det jag var mest nervös för, det var att träffa nya människor, säger Kia Svaetichin. Jag kände ingen i mitt lag och är inte den som har lätt för att få nya vänner. Det som också oroade mig var det faktum att jag skulle prata finska. På tv dessutom, skrattar Kia och berättar att hon fortfarande inte pratar någon bra finska, men att hon skäms mindre för det nu för tiden.

Kia Svaetichin, som till vardags arbetar som journalist och programvärd på Radio X3M, tävlar i laget Hölöttäjät. Laget består av kända personer som jobbar med radio, Esko Eerikäinen, Kimmo Vehviläinen och Rakel Liekki.

En stark kvinna från skärgården

Kia Svaetichin har rötter på Pörtö och besöker fortfarande sin familj regelbundet.

– Skulle jag inte komma ut till Pörtö med jämna mellanrum skulle jag bli galen, säger Kia. Och tillägger att rötterna på Pörtö bidrog till att hon klarade sig bra på fortet.

– Jag är ju en skärgårdsflicka, jag har simmat i havet sedan jag var liten, jag har gått över osäkra isar och paddlat och åkt snöscooter. Pörtö syns i mig på det sätt att jag är orädd men samtidigt har en stor respekt för naturens krafter.

Hur det går för Kia och hennes lag klarnar senare i vår. Fort Boyard sänds på Nelonen med start den 9 mars.