Egen mat ingen kvalitetsgaranti
Det krävs mycket arbete med både matsedlar och personalutbildning när Sibbo ska ta skolmaten i egna händer. Social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko säger att mat handlar om subjektiva upplevelser, men att hon litar på att slutresultatet blir lyckat.
SIBBO – I Borgå har man fått i gång en hetsig diskussion om stadens centralköksplaner utan att man egentligen vet vilka alternativen är. I Sibbo har vi en köksutredning och det är viktigt att föra en diskussion utifrån den före fullmäktigemötet den 15 juni. Sen när beslutet är taget ska vi börja verkställa det.
Med de här orden inledde Christel Liljeström (SFP) infomötet som Svenska Folkpartiet i Sibbo ordnade på biblioteket i Söderkulla på måndagen. På plats fanns kring tjugo personer och det rådde konsensus om att den nuvarande nivån på bespisningen i skolor och daghem i södra Sibbo inte duger. En tredjedel av lunchportionerna tillreds av kommunens egna kök i Söderkulla och Daghemmet Miili medan två tredjedelar köps in av serviceproducenten Fazer, tidigare Blue Service Partners. Det är den sist nämna maten som enligt många inte håller måttet. Mest kritisk är Christel Lindblad, lärare och vice rektor på skolan i Box som får sin mat från Fazer.
– Jag är inte kräsen, men Fazer-maten är inte bra. Det är fel att det uppstått två grupper i södra Sibbo där den ena får sämre mat och den andra Finlands bästa. (Köket i Söderkulla valdes till Finlands bästa skolkök 2014 red. anm.) Fazer gör så dålig mat de bara kommer undan med.
Christel Liljeström gjuter olja på vågorna och påminner om att Fazers mat blivit betydligt bättre sedan den kaotiska tiden under hösten 2012 då kommunen först började anlita Blue Service.
– Men det är inte nog. Vi vill ha skolmaten i egna händer.
Bakgrunden till att Sibbo utlokaliserade en del av matproduktionen är att skolköket i Zachrisbacken efter inkorporeringen blev på Helsingfors sida om gränsen.
Fem alternativ
Köksutredningen för södra Sibbo blev klar den 20 maj. Från början utredde man fyra alternativ (se faktruta) men under arbetets gång kom ett femte alternativ med. Enligt det alternativet (ALT 4) ska maten för södra Sibbo tillredas i Lukkarin koulu och transporteras kall till de skolor och daghem där den ska ätas. Maten värms upp i skolornas och daghemmens servicekök. Både social- och hälsovårdsutskottet och kommunstyrelsen förordar det här alternativet som enligt utredningen även är det förmånligaste av de fem.
Sibbos social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko säger att man ordnat smaktest där förtroendevalda och ledamöter ur ungdomsfullmäktige fått smaka på rätter tillredda enligt olika produktionsmetoder. Blindtestet visade att det inte fanns någon märkbar skillnad mellan Cook and Hold, Cook and Chill och Cook and Serve.
– Cook and Serve-metoden, det vill säga att maten serveras direkt efter att den tillretts, upplevdes som godast men skillnaden ligger inom felmarginalen, säger hon.
Diskussionen i Söderkulla bibliotek handlade främst om vilka konsekvenserna blir för personalen och hur matsedlarna påverkas.
Leena Kokko säger att andelen ekologiska och närproducerade ingredienser inte påverkas av tillredningsmetoden men att matsedlarna måste anpassas till Cook and Chill-metoden.
– Det kommer att behövas fler kockar på Lukkarin koulu men i övrigt blir personalförändringarna inte så stora. En del omplaceringar kan det bli fråga om.
Enligt planerna ska man i södra Sibbo få skol- och daghemsmat enligt den nya modellen hösten 2016 eller vid årsskiftet 2017. Enligt Leena Kokko är det bra att man har tid att förbereda sig.
– Recept ska utvecklas och personalen utbildas. Att skolmaten tillreds i egen regi är ingen kvalitetsgaranti men det ger oss bättre möjligheter att utveckla maten. Jag litar på att slutresultatet blir bra.
Sibbos skolbespisningsalternativ:
ALT 0: Sibbo bygger det redan planerade centralköket vid Sandbackavägen. Projektet beräknas kosta 4,74 miljoner euro och kökets kapacitet är 3 000 lunchportioner per dag. Maten tillreds och förvaras varm enligt principen Cook and Hold. Det här är det nästdyraste alternativet.
ALT 1: Sibbo går med i centralköket som planeras i Borgå och reserverar 3 000 portioner per dag. Tillredningsmetoden är Cook and Chill, tillred och kyl ner. Det är det näst förmånligaste alternativet.
ALT 2: Centralköket vid Sandbackavägen tillreder mat enligt Cook and Chill-metoden. Det är det tredje dyraste alternativet.
ALT 3: Så många som möjligt av de tretton serviceköken i södra Sibbo blir tillredningskök. Det här är det dyraste alternativet.
ALT 4: Köket i Lukkarin koulu börjar tillreda mat enligt Cook and Chill-metoden för södra Sibbo. Det här är det förmånligaste alternativet.