/
Boende vill ha fria ytor mellan husen
Ett efter ett reser sig husen i Hassellunden i Sibbo. Hilla Lähdesmäki och Jenna Leino flyttade in i ett av Nuorisosäätiös hus i höstas.
SIBBO Det är relativt lugnt i det nya bostadsområdet Hassellunden en vardagseftermiddag. Flera av de färdiga husen väntar på sina invånare och vid några av husen läggs sista handen vid inredningen. Flera av byggprojekten som planerats för området har ännu inte påbörjats.
I några av de nya husen har man ändå hunnit bo in sig. Stiftelsen Nuorisosäätiö har låtit bygga tre längor, och de fick sina invånare redan i höstas.
Jenna Leino bodde tidigare tillsammans med sin mamma i Söderkulla strax intill det nya området. Hon flyttade in i sin första egna lägenhet i oktober i fjol och trivs bra.
– Det bor inte så många på området ännu, och de flesta av dem som bor i samma länga som vi är hyggliga och skötsamma hyresgäster, säger hon.
För Hilla Lähdesmäki är både Sibbo och Hassellunden nya bekantskaper.
– Jag kommer från Uleåborg och har studerat i Pikis. Jag sökte bostad via Nuorisosäätiö när jag blev färdig i november, och fick lägenhet i Hassellunden. Sibbo ligger bra till för mig eftersom jag funderar på att vidareutbilda mig. Här finns kanske också jobb att söka till sommaren, säger hon.
Läget är perfekt. Hilla Lähdesmäki pendlar till Helsingfors, Jenna Leino till Borgå, och båda kan utnyttja kollektivtrafiken för sina dagliga resor.
– Nu väntar vi bara på att det kommer metro till Söderkulla, säger Leino.
För att kunna ansöka om en bostad i stiftelsens hus ska man vara yngre än 29 år. Om man väl bor i en av bostäderna får man bo var tills man fyller 35 år.
Nära naturen
Husen står ännu ganska glest i sluttningen, men både Leino och Lähdesmäki vet att området kommer att byggas ut. Det tycker de är okej, bara man inte bygger alltför tätt.
Närheten till naturen hör till det som både Leino och Lähdesmäki uppskattar mest med sitt boende i Hassellunden. De hoppas att kommunen går in för att bevara området grönt.
– När man bor i Uleåborg finns naturen alldeles inpå, och jag är van att komma ut i naturen snabbt. Jag hoppas man tänker på att hålla kvar grönområden så det här inte blir en steril förort till Helsingfors, säger Lähdesmäki.
Jenna Leino är inne på samma spår. Närheten till Tasträsk och motionslederna kring träsket är en stor fördel.
– Jag vill inte att det här blir något höghusghetto, säger hon och drar paralleller till liknande nya bostadsområden i andra kommuner.
Hassellunden ligger en dryg kilometer från Söderkulla där det finns bland annat post, bibliotek och affärer. Varken Leino eller Lähdesmäki tycker att annan service behövs i Hassellunden.
– Det tar femton minuter att gå till butiken i Söderkulla, det är alldeles tillräckligt nära, tycker Lähdesmäki.
– Större klädbutiker kan vi klara oss utan här, säger Leino.
Hus för trivsel
Mellan de nybyggda höghusen och Borgåvägen står ett äldre enfamiljshus som kommunen äger. Det är meningen att huset ska stå till det invånarnas förfogande så småningom. Från kommunalt håll har man passat bollen vad gäller användningen av huset vidare till invånarna.
Som den nyutbildade trädgårdsmästare hon är ser Hilla Lähdesmäki de möjligheter gården kring huset kan erbjuda.
– Jag hoppas att man kan bevara den gamla trädgården, med äppelträd och bärbuskar, som en helhet. Det kunde bli en grön fläck för oss alla.
Kommundirektör Mikael Grannas tänker i samma banor.
– Man kan ordna till exempel grillkvällar och allmän samvaro i trädgården. Vi hoppas att man som invånare i Hassellunden ska kunna uppleva en del av egnahemshusboende.
Tanken är att det är invånarna som själva ska förverkliga sina planer för huset, med stöd av kommunen.
– Om man vill måla en vägg köper kommunen färgen, men anställer inte en målare, ger Grannas som exempel.
Jenna Leino och Hilla Lähdesmäki deltog båda i invånarkvällen som kommunen ordnade i Sipoonlahden koulu i december.
– Både jag och många andra är intresserade av att vara med och påverka hur området utvecklas, säger Lähdesmäki.
Det ska hon få. Följande invånarkväll i kommunens regi ordnas under våren i Hassellunden.
– Vi ville ha den första invånarkvällen så snabbt för att betona att vi på kommunen är engagerade i Hassellunden. Nästa invånarkväll ordnar vi på området och hoppas på att många nya invånare deltar. Kanske kan vi träffas i trähuset, säger Grannas.
Stiftelsens hus har eget klubbrum och scouterna har också ett hus på området, och tillsammans med det gamla huset för invånarna blir det tre ställen där man kan träffas.
– Det finns goda möjligheter till att skapa ett trivsamt område enligt Sibbos värderingar, säger Grannas.