Fem bröder bakom nyaste pizzerian
Konceptet är extra kryddiga såser och generösa öppettider.
BORGÅ En ny pizzeria har öppnat i Borgå på Lundagatan. Det är artonårige Armend Latifi som öppnat Pizzeria Iloinen Döner. Hans fyra bröder Fatlum, Fazli, Fitim och Argjend Latifi är Armends anställda. Det finns flera pizzerior i Borgå, och Armend Latifi har idén klar hur just hans ställe ska profilera sig.
– Redan namnet berättar att vi är ett glatt gäng, som ger bra service. Vår nisch är de goda såserna, kryddigare än man är van vid, säger Armend Latifi.
Döner betyder kycklingkebab, men man serverar även vanlig kebab. I köket styr och ställer under en kort tid den tyska såsleverantörens representant för att försäkra sig om att såserna tillreds enligt de rätta recepten. Såserna kompletterar måltiden med pizza, kebab, biff och sallader.
Restaurangens frikostiga öppettider är ytterligare ett sätt att locka kunder. Pizzerian öppnar klockan 10 alla dagar, och stänger klockan 23, förutom på onsdagar, fredagar och lördagar. Då håller man öppet till klockan fem på morgonen.
Goda råd och hjälp får pojkarna av sin morbror Bastret Dushi, som också driver en pizzeria endast ett stenkast från den nya restaurangen. De konkurrerar inte med varandra, understryker han, utan säger med glimten i ögat att nu kan han ha koll på sina brorsöner. När restaurangen är öppen nästan hela tiden är alltid några i arbete.
– Hela släkten stöder bröderna när de nu ger sig in i företagandet. De är unga, mellan 18 och 25 år, och det är svårt för unga att få ett jobb i dagens Finland. Banklån får de inte, så släkten har ställt upp med att låna pengar för nödvändiga investeringar, säger Bastret Dushi.