Kvarnen andas mjöl och kraft
LOVISA. Serie: På nära håll finns fina mål för en dagstripp. Vi tipsar om några för en sommarutfärd.
Intill Malmgårds herrgård ligger den gamla kvarnen. Hit kom bönderna även långt ifrån för att få sitt mjöl malt. Dagens livsnjutare kan sätta sig ner för en kopp kaffe och ett bakverk och lyssna på forsens brus.
Den gamla kvarnen intill vägen ligger vid den nya fiskväg som byggdes 2008. Kuskosk-forsen fick då äntligen den fiskväg som gör det möjligt för laxen att leka så långt uppe som vid Artsjö.
Runt den vackra fiskvägen av natursten ligger ängar omgivna av vackra störstängsel, och intill forsen ligger den gamla kvarnen. Det är de här vackra vyerna som fick Suvi Aalto att stega upp till Malmgård för att höra sig för om möjligheten att öppna ett kafé i kvarnen.
– Jag fick genast ett ja, förutsatt att inga bestående ingrepp görs i kvarnen som är byggd 1908.
De sista mjölsäckarna bars ut 1971 och efter det har dammet fått lägga sig över det tidigare bullrande maskinverket. Panelväggarna inne i kvarnen är vackert vita och drar man över dem med fingrarna, så fastnar ett fint mjöl på dem. Här är allt impregnerat av det dammande mjöl som stod kring mjölsäckarna.
Det blev ett fejande och rustande för att få kaféet klart till mors dag då dörrarna slogs upp.
Suvi Aalto säger att mycket ännu är ogjort, men gästerna kan redan nu njuta sitt kaffe till hembakta bakverk av ekologiskt närodlat från Malmgård.
– Jag använder mycket spelt i mina bakverk, och använder mestadels ekologiska råvaror.
På väggarna kommer verk av lokala konstnärer att hänga och tanken är att utställningarna växlar varje månad.
– Jag har även planer på att bjuda på små konserter och hoppas på varierande musik. Det skulle vara roligt att ta en svängom på de slitna tiljorna här inne, säger Aalto, som väntar på att pianot som en vän gav henne ska bli stämt.
Om utrymmena är museala så är även det lilla köket improviserat. Vattnet ska hämtas och disken får Aalto föra hem i sin kärra till diskmaskinen i sitt hus ett stenkast ifrån. Interiören består av eget, lånat och gåvor.
Den gamla kvarnen lockar ofta barnfamiljer att stanna, och är vädret gynnsamt plockar innehavaren ihop en picknickkorg som man kan ta med ut i det gröna. Och då kan man välja mellan salta och söta bakverk, plättar och piroger.
– Och jag sparar inte på smör och grädde.