Arla bestrider proteinbluff
Vanlig mjölkkvarg innehåller i vissa fall till och med mera protein än de produkter som marknadsförs som proteinkvarg. De flesta konsumenter Östnyland frågade trodde fel om proteinkvargens proteininnehåll.
ÖSTNYLAND. – Målet är inte att vilseleda konsumenterna, säger Reijo Kiskola, vd på Arla Finland.
Efter att Östnyland skrev om att Arla börjat exportera sin proteinkvarg till Storbritannien kontaktades tidningen av en läsare, Jan-Erik Ingvall, som undrade när kvarg egentligen kan kallas proteinkvarg. Han har jobbat inom mejeribranschen sedan 1970-talet och han påpekade att traditionell mjölkkvarg innehåller ungefär 12 gram protein per hundra gram kvarg medan till exempel kvargen som Valio säljer med namnet Profeel proteinkvarg i själva verket innehåller mindre protein: 8,5 gram per 100 gram kvarg. Ingvall undrade hur det står till med proteinhalten i proteinkvargen Arla Protein.
Östnylands jämförelse av närningsvärdet i Arla Keittiö-mjölkkvarg och Arla Protein-proteinkvarg ger ett överraskande resultat. Keittiö-mjölkkvargen innehåller 11 gram protein per 100 gram kvarg medan Protein-kvargen innehåller 10 gram protein per 100 gram.
Blir det inte förvirrande för konsumenterna när en produkt som marknadsförs som proteinkvarg innehåller mindre protein än "vanlig" kvarg, Reijo Kiskola, vd på Arla Finland?
– Vi vill föra fram att det är en produkt som innehåller mycket protein. Det finns en efterfrågan på proteinprodukter så vi vill upplysa konsumenterna om att det finns mycket protein i produkten. Vi säger inte att proteininnehållet i proteinkvarg skulle vara större. Kvargprodukter i allmänhet skulle kunna kallas proteinprodukter. Vårt mål är definitivt inte att vilseleda konsumenterna, vad jag vet har ingen kontaktat oss om det här.
Minna Elovainio, kommunikationschef för innovationer och produkter på Arla Finland, förklarar skillnaden mellan proteinkvarg och vanlig mjölkkvarg.
– De är produkter för helt olika ändamål. Keittiö-kvargen är för matlagning medan proteinkvargen är ett mellanmål med mjukare konsistens som är gjort att ätas som sådant. Med namnet proteinkvarg vill visa för kunderna att det handlar om ett proteinrikt mellanmål, mängden protein är tydligt utskriven.
På burkarna för proteinkvarg nämns ändå inte att det handlar om ett mellanmål.
– Men i marknadsföringen beskrivs proteinkvarg som ett mellanmål. Och i butikshyllorna står förpackningarna tillsammans med andra mellanmål inte med mjölkprodukterna.
När Arla förra tisdagen berättade om att man börjat exportera proteinkvargen till Storbritannien beskrevs den som en helt ny produkt på den marknaden. Elovainio säger att det stämmer, men det är inte mängden protein som är nyheten.
– I Storbritannien förstår man med ordet "quark" endast matlagningskvarg, inte mellanmål. Så på den marknaden säljs produkten som yoghurt med ett tillägg om att tillverkningsprocessen är en annan än för vanlig yoghurt och att proteinmängden är högre.
Även konkurrenten Valio motiverar namnet proteinkvarg på ett liknande sätt. Redan i september 2012 uppgav företaget i Yles program Kungskonsumenten att proteinkvargen är ett smaksatt mellanmål. Jämfört med de andra produkterna i mellanmålskategorin är proteininnehållet i proteinkvargen nästan dubbelt så stort.
Kvarg är inte kvarg?
Jan-Erik Ingvall godtar inte förklaringen.
– Benämningen proteinkvarg låter nog för en vanlig konsument som en produkt som har förhöjt proteininnehåll. Och om man ska lägga till förleden protein till alla produkter med ett betydligt proteininnehåll blir det rentav löjligt: Vi får proteinskinka, magert proteinkött, mager proteinkorv, proteinskummjölk, mager proteinost, proteinemmentalost, proteingrynost, proteinskyr, proteinströmming, proteinkyckling ...
Ingvall är inte den enda som förundras över benämningen proteinkvarg. Annikka Marniemi, livsmedelsexpert på konsumenternas intresseorganisation Konsumentförbundet, säger att föreningen kontaktas av konsumenter som tycker att namnet proteinkvarg ger fel bild av produkten
– Vår syn på saken är att benämningen proteinkvarg är missvisande, just på grund av att många av dem innehåller mindre protein än vanlig mjölkkvarg, säger hon.