• Första sidan
  • Prenumerera
  • Annonsera
  • Kundservice
  • Ta kontakt
  • e.ostnyland.fi
  • Kortet.fi
  • Jobba hos oss
Hem
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
    Nyheter
    • Östnyland
    • Borgå
    • Lovisa
    • Sibbo
    • Askola
    • Lappträsk
    • Mörskom
    Fler val
    Affärer
    Afrika
    Alkohol och narkotika
    Antarktis
    Arbete
    Arbetslöshet
    Arktis
    Asien
    Banker
    Barn
    Båtliv
    Befolkningen
    Börsen
    Bostäder
    Brandkår
    Brott & Olyckor
    Buss
    Byggverksamhet
    Centern
    Dagvård
    Danmark
    De gröna
    Ekonomi
    Energi
    Estland
    EU
    Europa
    Europeiska centralbanken
    Export
    Familj
    Färja
    Finansiellt
    Finland
    Finlandssvenskar
    Fiske
    Flygtrafik
    Fonder och stiftelser
    Förenta Nationerna
    Företag
    Försvaret
    Frankrike
    Fredsbevarande
    Globalisering
    Grundskolor
    Gymnasier
    Hälsa
    Handel
    Helsingfors
    Historia
    Högskolor
    Immigration
    Industri
    Informationsteknologi
    Island
    Jakt
    Jämlikhet
    Järnväg
    Kärnkraft
    KD
    Kina
    Kommunalt
    Konflikter
    Krig
    Kultur
    Kuriosa
    Lag och ordning
    Lån och räntor
    Landsbygden
    Lantbruk
    Livsmedel
    Löner och förmåner
    Massmedier
    Metro
    Miljö
    Minoriteter
    Missbruk
    Nato
    Natur
    Naturtillgångar
    Nordamerika
    Norden
    Norge
    Oceanien
    Pendlare
    Pensioner
    Polis
    Politik
    Priser
    Privatekonomi
    Räddningsväsendet
    Religion
    Restauranger
    Rymden
    Ryssland
    Samlingspartiet
    Sannfinländarna
    SDP
    Seniorer
    Sexualitet
    SFP
    Sjöbevakningen
    Sjöfart
    Sjukvård
    Skärgården
    Skatter
    Skogsbruk
    Skolor
    Sociala medier
    Språk
    Städer
    Storbritannien
    Strejker
    Svenskfinland
    Sverige
    Sydamerika
    Taxi
    Teknologi
    Terrorism
    Trafik och vägar
    Turism
    Tyskland
    Ungdom
    Uppfinningar
    USA
    Utbildning
    Utnämningar
    Väder
    Val
    Vänsterförbundet
    Världen
    Världshaven
    Varumärken
    Vetenskap
    Vindkraft
    Yrkesutbildning

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Långt från kommunalt vatten. Andelslagets ordförande Robert Lindström hoppas att vatten- och avloppsrören får dras ut till bland annat Sandholmen.

    Vattenandelslag ger inte upp

    Richard Floman
    Publicerad: 14.11.2014 20.05

    Ämnesord

    • Skärgården
    • Sibbo

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Det var ett oväntat nej. Kitö vattenandelslag fick ja av Regionförvaltningsverket, men det fick inte Sibbe vattenserviceandelslag. Andelslaget är redo att kämpa till slut för att få vatten och avlopp ut till västra skärgården.

    SIBBO. Hösten 2015 hoppades Sibbe vattenserviceandelslag kunna sätta i gång med bygget av ett vatten- och avloppsnät ut till Söderkullalandet, Simsalö, Sandholmen, Röysö, Norrkullalandet och holmarna innanför dem. Nu skjuts starten upp på obestämd tid i väntan på att först Vasa förvaltningsdomstol och kanske sedan i sista hand Högsta förvaltningsdomstolen avgör frågan.
    – Vi går absolut vidare till HFD om det behövs, säger skärgårdsbosatte företagaren Robert Lindström, verkställande direktör för Sibbe vattenserviceandelslag.
    Regionförvaltningsverket i södra Finland har nyligen förkastat andelslagets ansökan om att dra vattenledning och tryckavlopp längs med havsbottnen till öarna och holmarna.
    Förbud mot vattenklosetter
    Det nekande beslutet motiveras med att stranddetaljplanen för Norrkullalandet-Söderkullalandet från hösten 1994, förbjuder vattenklosetter på området undantaget vissa så kallade AO-områden, kvartersområden för fristående småhus. Dessutom förbjuder den i år fastslagna delgeneralplanen för skärgården och kusten i Sibbo vattenklosetter ifall fastigheten inte kan anslutas till ett allmänt vatten- och avloppsnät och det inte finns en vägförbindelse som håller för tunga fordon.
    Enligt Regionförvaltningsverket har fastighetsägarna inte särskilt mycket nytta av att kopplas till det kommunala vatten- och avloppsnätet i och med att de inte får ha vattenklosetter. Och med tanke på miljökonsekvenserna är det inte motiverat att dra enbart en vattenledning till öarna.
    Här är Robert Lindström ense, utan avlopp är det ingen idé med en vattenledning. Visst är det tacksamt med rinnande vatten, men någonstans ska även dusch- och diskvattnet ta vägen. Och på alla tomter finns det inga möjligheter till egna avloppslösningar.
    "Dåligt beslut"
    Desto bättre gick det för Kitö vattenandelslag som i somras fick tillstånd att dra sina rör på havsbottnen. Vattenklosettförbudet i delgeneralplanen noterades i beslutet, men här torde bro- och vägförbindelserna till Kitö och Löparö varit avgörande för den positiva utgången. Sibbes område har inte denna trumf – de västra öarna når man ju inte med bil.
    – Men vad behöver man vägen till? undrar Lindström.
    Vattenförsörjningschef Matti Huttunen på Sibbo kommun anser det lite märkligt med tanke på likställighetsprincipen, att det ena vattenandelslaget nu fick nej då det andra fick ja. Inte ser han någon annan orsak än vägförbindelsen. Därtill konstaterar han också att besluten fattats av olika tjänstemän på Regionförvaltningsverket.
    – Vi anser att det var ett dåligt beslut, säger Huttunen om beskedet Sibbe fick.
    – För kommunen är det viktigt att andelslagen får tillstånd att bygga rören eftersom där finns ganska många fastigheter. Annars blir skärgården utan vattenförsörjning. Vi har inte skärgården inte med i våra tioårsplaner och då är andelslagen nästan det enda sättet för skärgården att få vatten och avlopp, säger Huttunen.
    Många behöver vatten
    – Vi måste få friskt vatten, det är det viktigaste. Och om vi får det så måste vi också se till att ta hand om avloppsvattnet, säger Lindström.
    Han är orolig för att vattenproblemet bromsar utvecklingen i skärgården. Finns det exempelvis någon företagare som är redo att bygga om den forna skolan på Simsalö till lägergård eller för någon annan verksamhet om där inte finns vatten?
    Somliga är nöjda med det vatten som finns på deras tomt, andra inte. En del har helt enkelt inte tillräckligt med vatten. Och så har flera problem med vattenkvaliteten.
    Robert Lindström konstaterar att det som är bra för någon fastighetsägare inte behöver vara det för någon annan. Kraven och behoven varierar. Vissa är nöjda med att ha vatten att bära in från ringbrunnen, men för den som vill duscha räcker det här vattnet inte till.
    Lindström har, där han bor ute på Sandholmen, problem med mycket järn och humus i sitt bruksvatten. Det måste renas. Vattenklosetten spolar han till en avloppstank som töms en gång per år av en företagare som kommer ut med båt.
    Alla knappast med
    Av omkring 300 fastigheter i området har 84 blivit medlemmar i vattenandelslaget. Lindström räknar med att de blir fler bara rörbygget kommer i gång och folk konkret ser grävmaskinen jobba. Många har sagt att de först vill vänta och se.
    – Men vi kan inte räkna med att alla kommer med. Alla behöver inte vattenledningen; de är kanske bara en vecka om året ute. Och alla har inte ström på sin lilla holme.
    Många i den äldre generationen är så vana med nuläget att de inte vill satsa på vattnet, medan Lindström tror att kommande generationer tänker annorlunda.
    – Det är som med strömmen som kom till skärgården på sextiotalet. Många var då emot den, men det är knappast någon mera, säger han.
    Flyttar inte bort
    Vattenandelslaget består främst av sommargäster, varav största delen är över halva året ute på stugan. Med är även församlingarna i Sibbo och Helsingfors som har lägergårdar i skärgården, samt ett turismföretag med stugby.
    Vatten- och avloppsarbetet beräknas kosta fastighetsägarna totalt 15 000–17 000 euro var med nuvarande medlemsantal. Men ju fler som ansluter sig, desto lägre blir priset.
    För sin egen del räknar Lindström med att vattensatsningen betalar sig tillbaka på tio år eftersom han då slipper utgifterna för att rena vattnet och tömma avloppstanken.
    Men än är vi inte där. Först måste andelslaget lyckas övertyga förvaltningsdomstolen om att vatten- och avloppsrören ska få dras ut till öarna.
    – Om vi inte får ett positivt beslut får vi bara fortsätta med våra egna system. Jag tänker inte flytta härifrån, säger Robert Lindström.

    Sibbo vill hjälpa till
    Nylands närings-, trafik- och miljöcentral gillar inte alls de planer Sibbe vattenserviceandelslag har. I sitt utlåtande till Regionförvaltningsverket framhåller NTM-centralen att vatten- och avloppsrören inte går ihop med planläggningen; de skapar möjligheter för sommarstugorna på öarna att förvandlas till hus för åretruntboende. Och det här leder till en oplanerad och skadlig samhällsutveckling.
    På Sibbo kommuns planläggningsavdelning delar tjänstemännen inte denna syn. En sommarvilla är en sommarvilla och inte ett egnahemshus. Vatten- och avloppsrör betyder inte automatiskt att alla ska ha vattenklosett – många har redan fungerande torrdass. Visst kan den ökade bekvämligheten leda till att sommargäster vistas mera på stugan, men knappast hela året eftersom arbetet och barnens skolor finns längre borta på fastlandet.
    Vattenandelslagets planer uppskattas av kommunen och t.f. utvecklingsdirektör Pekka Söyrilä ser till att andelslaget får hjälp i förvaltningsdomstolen. Planläggningsavdelningen filar nu på ett positivt utlåtande som andelslaget kan bifoga till sin besvärsskrift.
    Vatten- och avloppsprojektet anses befogat eftersom många i den tätt bebyggda skärgården har problem med vatten. Det är inget illa i att underlätta en vardag där en del måste köra ut sitt dricksvatten till stugan och sin tvätt till stadsbostaden. Och naturen mår bättre om avloppsvattnet leds till reningsverket och inte ut i närmiljön.
    Möjligen kommer Sibbo i något skede att uppdatera den gamla stranddetaljplanen för Norrkullalandet-Söderkullalandet. Världen såg lite annorlunda ut för tjugo år sedan. Vattenbristen var en stor orsak till att vattenklosetterna förbjöds i planen; då lär man inte ha tänkt på möjligheten att dra vatten- och avloppsrör ut till öarna.

    Nyhetspulsen

    2.2.2016 08.46 2.2.2016
    Tog i spisen och fick en elstöt
    »Nu tänker Tukes kontrollera underleverantörens tillstånd och rutiner.
    2.2.2016 13.10 2.2.2016
    Nydöpta återinviger Lilla kyrkan
    »Efter vattenskadan i september är Lilla kyrkan i Borgå nu renoverad och i bättre skick än någonsin.
    2.2.2016 10.45 2.2.2016
    Tallmo får äventyrspark till våren
    »Äventyrsparker har blivit populära runtom i Finland. Nu ska Sibbo också få en.
    2.2.2016 15.59 2.2.2016
    Borgåroddare slog OS-medaljör
    »Borgåföreningen Nesteen Soutajats Joel Naukkarinen och Antti Kilpeläinen bar den finländska flaggan högt i en internationell tävling i Estland i stenhårt sällskap.
    2.2.2016 15.57 2.2.2016
    "Vi kan gå hela vägen"
    »Akilles försvarsklippa Petteri Lampinen, ser att grönskjortorna har alla förutsättningar att gå ända fram till bandyligans final.
    1.2.2016 14.46 1.2.2016
    Klienter evakuerade vid Brandbacken
    »Ett rörbrott på tredje våningen vid servicecentret Brandbacken har gjort att åtta klienter tvingats lämna sina lägenheter.
    1.2.2016 14.12 1.2.2016
    Skolskjutsarna i Borgå får hyfsat betyg
    » Vårdnadshavarna ger skolskjutsarna betyget 7,37 på skalan 4-10.
    1.2.2016 13.53 1.2.2016
    Boende vill ha fria ytor mellan husen
    »Ett efter ett reser sig husen i Hassellunden i Sibbo.
    1.2.2016 09.29 1.2.2016
    Brudparen köar till domkyrkan
    »Domkyrkan är en oerhört populär vigselplats och den måste bokas i god tid.
    1.2.2016 09.06 1.2.2016
    Infarten till en stad är en imagefråga
    » Har du idéer om hur västra infarten till Lovisa kan utvecklas? Svara då på en enkät som finns på nät...

    5.1.2016 18.43 5.1.2016
    Jacobs korta liv gjorde skillnad
    Lokalt
    »Jacobs liv var inte meningslöst utan bidrog till två viktiga förändringar för prematurer och deras föräldrar.
    Helén Kurri
    27.1.2016 07.49 27.1.2016
    Blogg: Mat som farmor Saga gjorde den
    Lokalt
    » Fastlagsbullar och Runebergstårtor, den bästa bullsäsongen är på kommande!
    Micaela Röman
    11.12.2015 11.49 11.12.2015
    BLOGG: Bakom rubrikerna
    Lokalt
    » Det som landar i tidningen är sällan hela sanningen.
    15.1.2016 16.04 15.1.2016
    De filmade
    sekunderna av under
    Kultur
    »För filmaren och dykaren Teemu Liakka gällde det att vara på rätt plats i rätt tid – precis som med alla unika tagningar i naturfilmen Sagan om sjön.
    Petra Lind
    26.11.2015 15.04 26.11.2015
    Han ger barnen verktyg via teatern
    Kultur
    »Borgåbon Pentti Kinosmaa har under de senaste tio åren profilerat sig som en hängiven aktör inom teater och drama, med ständig fokus på barn och unga.
    Petra Lind
    8.12.2015 15.20 8.12.2015
    Irina Björklund lever i stunden
    Kultur
    » Le moment – On hetki heter sångaren, låtskrivaren och skådespelaren Irina Björklunds jultida kyrkokonsert. Så är hon också den som vill leva i stunden.
    Petra Lind
    Östnyland
    • Nyheter
    • Opinion
    • Kultur
    • Livsstil
    • Sport
    • Brott & Olyckor
    • Läsarmaterial
    • Goda nyheter
    ostnyland.fi

    Östnyland utkommer fem dagar i veckan

    Utgivare: KSF Media Ab

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Östnyland: Micaela Röman

    Borgå:
    Postadress: 
    Östnyland, PB 200, 06101 Borgå, Finland
    Besöksadress: Linnankoskigatan 28, 06100 Borgå
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Lovisa:
    Postadress:
     PB 58, 07901 Lovisa, Finland
    Besöksadress: Sibeliusgatan 10, 07900 Lovisa
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Redaktionen: 020 7569 622, redaktion@ostnyland.fi, fornamn.efternamn@ksfmedia.fi

    Fax  019 534 82 44

    Insändare:  debatt@ostnyland.fi