Livligt i bikupan i Lappträsk
Gamla Teboilstationen fick nytt liv för ett tag sedan och döptes till Mehiläispesä. I framtiden kanske den också får det svenska namnet Bikupan.
LAPPTRÄSK När nya ägare tog över verksamheten vid bensinstationen fanns inte någon tanke på att visa bikupor och annan rekvisita som hör ihop med biodling.
Men Jarmo Lehtomäki från Mehiläispesä och Patrick Åberg, som haft biodling som intresse sedan liten, började samarbeta bland annat med syfte att få kunder att stanna upp vid den förnyade stationen. Gärna ser man ju att det myllrar av liv på stationen, såsom det gör i en bikupa, och då föddes idén om en utställning.
Vid stationen låter man lokala producenter sälja sina produkter och de finns nu synliga vid ingången. En av dem är biodlaren Tomas Bruce som i fjol våras över föräldrarna Mias och Bjarnes företag.
Patrick Åberg säger att man också vill visa att det går att odla bin nästan var som helst, till exempel på taken på flervåningshus i storstäder. Därför finns en liten genomskinlig kupa nu utanför fönstret till terrassen på Mehiläispesä. Där går det att följa med binas flitiga liv fram till hösten. På vintern förs kupan bort men den hämtas tillbaka nästa vår.
– Man behöver inte vara rädd för bina inte ens om man äter ute på terrassen, säger Bjarne Bruce. Bina har fullt upp med sysselsättningen i sin kupa.
Många tror också att bin lockas till mat, men det är getingarna som gör det.
Utställningen som består av rekvisita i form av bland annat honungsslunga, skyddsdräkter, bivaxramar, honungssil och en rökpust finns kvar över vintern.
Dåligt honungsår
Patrick Åberg och Jarmo Lehtomäki hoppas att skolklasser vill göra en utflykt till stationen för att, kanske inom ramarna för biologin, lära sig mer om binas liv. På en vägg finns bilder och texter på finska, svenska och engelska som berättar hur biodlingen går till.
– Det är inte många som vet att ett bi samlar endast en halv tesked honung under sin livstid, säger Åberg.
På utställningen får man också lära sig att drottningen i kupan har märkts med en liten prick. Biodlaren måste hitta henne och veta hur gammal hon är. Drottningen lever vanligtvis fem år men är högproducerande endast i två år och byts därför ut efter det.
Eftersom sommaren varit kall blir det inget bra honungsår och det kommer enligt Mia Bruce att synas i prissättningen. Men det finns honung till salu och familjen Bruce påminner gärna om att den kan användas till så mycket annat än bara som sötningsmedel i tekoppen.
– Degen jäser bättre, bullarna blir väldigt goda och håller länge med honung i smeten, säger hon.
Ibland har Mehiläispesä honungsplättar på menyn. De är försvinnande goda tillsammans med en kula vaniljglass.
Honung är också bra konserveringsmedel. Dessutom hittade man en gång honung som hade tillverkats på faraonernas tid och den gick fortfarande att äta i dag.
– Honungen ska förvaras svalt och mörkt då burken är oöppnad, säger Bjarne Bruce. Men då du väl öppnat burken ska du låta den stå framme i rumstemperatur och på en plats där du ser den, så du inte glömmer bort att den finns.