Även fullmäktige vill koka och kyla
Med tillredningssättet Cook and Chill ska dagisbarnen och eleverna få bättre mat samtidigt som kommunen sparar pengar. Fullmäktige ställde sig enhälligt bakom det här vinn-vinn-förslaget.
SIBBO Det var idel glada miner när fullmäktigeförsamlingen behandlade köksutredningen för södra Sibbo. Förslaget från kommunstyrelsen om att Sibbo ska gå in för det fjärde alternativet i utredningen godkändes enhälligt. Enligt det kyls maten som tillreds i Lukkarin koulu i Nickby ner innan den transporteras till serviceköken i södra Sibbo. I serviceköken värms maten upp och dessutom tillreder man de så kallade energitilläggen som kokt potatis, ris och sallader. Jämfört med det ursprungliga förslaget, som gick ut på att bygga ett nytt centralkök, sparar man enligt rapporten nästan en halv miljon euro per år i det inledande skedet.
Alternativ 4 innebär alltså att kapaciteten i köket i Lukkarin koulu kan ökas ordentligt tack vare övergången till Cook and Chill. Den här idén föddes först under utredningens gång och Vårt gemensamma Sibbos Kasper Nyberg är mycket nöjd med att skolmatsfrågan utreddes ordentligt.
– Fast jag måste erkänna att jag till en början var skeptisk till utredningen eftersom den sköt upp beslutet. Men bra att frågan utreddes. Alternativet innebär slutet för tillredningsköket i Söderkulla, men när vi stänger en dörr så öppnar vi ett fönster. Bara vi får med Finlands bästa kockar (Köket i Söderkulla valdes till Finlands bästa skolkök 2014 red. anm.) och vi har tid att utveckla Cook and Chill kommer det att bli bra. Om problem uppstår kan vi åtgärda dem eftersom vi har produktionen i egna händer.
Flera andra inlägg höll sig på samma tema: utredningen fick beröm och man poängterade kökspersonalens viktiga roll när beslutet verkställs.
Centerns Monika Hämäläinen, som under mötet fungerade som suppleant för VGS Caspar Bertnzen, undrade hur kommunen garderat sig mot att det kan uppstå svårlösta problem med Cook and Chill.
– Det är bra att vi i och med alternativ fyra slipper betala någon annan kommuns räkningar (Syftar på den alternativa lösningen att ordna dagis- och skolmaten i samarbete med Borgå red.anm.) men hur ska vi göra om Cook and Chill inte funkar? Jag besökte Kuopio där metoden används och där har man väldigt olika åsikter. Den man jag fick smaka på var åtminstone bara skräp.
Frågan får besvaras av Sibbos kostchef Birgit Mäkilä.
– Vi kan övergå till andra metoder om alternativ fyra inte fungerar. Visst blir det en stor utmaning att övergå till Cook and Chill men vår personal är professionell och motiverad. I en stad där jag jobbade tidigare införde man Cook and Chill och där har man mycket goda erfarenheter.
Enligt planerna ska man börja använda Cook and Chill i södra Sibbo från och med hösten 2016 eller årsskiftet 2017.