Bloggare fick prova isande kallt bad
BORGÅ. Vad kan intressera proffsturister i Borgå?
– Nej. Det här är inte klokt.
Youssef Mouttaki från Marocko och Andre Motta från Brasilien tror inte sina ögon då de tittar ut över Kokongropen och det svarta ångande hålet i isen.
– Ska vi simma där? Är ni inte kloka? Aldrig i livet. Går jag i där så får ni beställa en kista åt mig och fixa begravningen, säger Mouttaki och himlar med ögonen.
Båda herrarna är ordentligt inbäddade i halsdukar, mössor och varma kläder. Och båda är erfarna äventyrsresenärer, men det här går nog över deras gräns.
Damerna i bloggarsällskapet är snäppet tuffare. Adeline Gressin från Frankrike, Amanda Mouttaki boende i Marocko men född i USA och Janicke Hansen från Norge ska ta sig ett dopp.
Det är Sanna Hyvönen från vintersimmarnas förening som ska visa exempel. Hon stegar bestämt iväg i tio minusgrader, går längs med den vita stigen som är vackert utstakad med brinnande ljus, ut på bryggan och kliver resolut i.
Wow, hörs det från åskådarna som applåderar ivrigt. De får hoppa sig varma och vinterbadarnas Helena Kaasalainen är övertygande i sin uppmuntran.
– Pröva, ni ångrar det inte efteråt, jag lovar.
Och damerna byter om och under hejarop doppar de sig i vaken. Nu har de prövat på en extremsport under sin resa i Finland. Det mest överraskande var ändå att man överlever ett dopp, och att det känns varmare i vattnet än i luften.
Hemma hos Mervi
På kvällen ska det bli middag hemma hos Mervi Sjöblom i Kvarnbacken. Tanken är att de ska få se ett finländskt hem och smaka på hemlagad finländsk mat. Snön ligger vit och Mervis dotter Johanna har tänt alla islyktor. Bordet är dukat och snart ska maten vara klar.
– Jag funderade nog länge på menyn. Och mest funderade jag på om jag vågar bjuda dem på en snaps med Salmiakkoskenkorva då de kommer.
Efter en kylig promenad genom stan kommer det säkert att värma gott, så kvällen inleds med nåt man inte får på annat håll, bestämmer Sjöblom.
Till förrätt blir det en liten bit brödost med hjortronsås, blinier med renkött, smältost och sikrom. Huvudrätten består av lokal rökt lax med potatismos och kantarellsås. Till efterätt bjuds bloggarna på hallonkräm med vaniljsås och dessutom kaffe med ostkaka, dekorerad med tranbär, smulad maräng och pepparkaka.
– Kanske inte en gourmémiddag, men det ska ju vara typisk inhemsk mat, säger Sjöblom som hoppas att en otvungen och familjär stämning ska krona kvällen.
Trevlig hemmakväll
Och både Mervi Sjöblom och hennes mat gör ett djupt intryck på gästerna.
– En riktig Mama. Hon tog emot oss med öppna armar, det kändes som att komma hem, säger Andre Motta.
Han lovprisar allt - utom Koskenkorvan som smakade salmiak.
– Den gillade jag verkligen inte, men de lokala ölsorterna var goda. Och svampsåsen, den var underbar. Och blinierna och mosen, det var första gången jag smakat på potatismos.
Andre Motta har rest så gott som över hela världen och han vet att det svåraste är att komma i kontakt med lokalbefolkningen. Men i Borgå lyckades det.
– Det är kontakten med ortsbefolkningen som ger känslan av att man förstår sig på landet och folket som bor där. Här i Borgå har vi blivit helt otroligt väl bemötta överallt.
Varmt mottagande
Det snöklädda Borgå har gjort ett djupt intryck och gruppen har varit ute och fotat både i arla morgonstund och på kvällarna.
Och Motta har hunnit ta en öl på en lokal krog och där möta ett av stadens original.
– Han är en av världens rikaste män, han har tre fruar och sju barn. Lite drucken var han, skrattar Motta, som kommer att lägga ut storyn på sin blogg genast han hinner.
Att bastukulturen är speciell i Finland har han förstått och han har även prövat på att sitta på laven då det kastats bad.
– Jag har tagits helt av Borgå och jag är säker på att de som läser min blogg kommer att lockas på besök. Brasilianarna reser mycket, men de har för vana att köpa ett färdigt paket och åka till världens huvudstäder, inte bege sig ut äventyr. Jag försöker uppmuntra dem att våga pröva egna vägar och då är Helsingfors och Borgå bra val.
Och han kommer att uppmuntra sina landsmän att välja en resa under vintertid, trots allt.
– Fast det har ju tagit en massa tid att klä på sig varje dag, längre tid än att duscha faktiskt.
Hans norska kollega Janicke Hansen har varit i Finland tidigare, men även hon har fått en ny erfarenhet.
– Ett överväldigande mottagande, så varmt och öppet. Finländarna är inte alls inbundna, åtminstone inte Borgåborna.
Bloggarna har under dagarna fått bekanta sig med Borgå genom rundvandringar och guidningar och de har smakat på lokalt producerad mat. De har också hunnit med ett besök på Arabias fabrik och lärt sig mer om finländska designers och de har fått pröva på Finnairs simulatorflygning.
Den som vill titta på Borgåresenärernas bloggar kan göra det på adresserna; http://www.viagemcriativa.com.br, voyagesetc.fr, norskereiseblogger.no, www.marocmama.com.