Sår som aldrig läker till fullo

Mobbning finns överallt, fastän man ibland väljer att inte se det. Den som blivit mobbad bär med sig spåren hela livet. Nu berättar fyra offer sin historia.

Att bli mobbad orsakar djupa sår i själen. Det vet en gymnasieflicka, vi kan kalla henne Emilia, som blivit mobbad nästan hela sin grundskoletid. Depression, ätstörning och ett stundvis mycket negativ självbild är några av de många följder mobbningen orsakat.
Emilia har i stort sett under hela sin uppväxt varit utsatt för mobbning. Det började redan på dagis och fortsatte i lågstadiet.
– Under ettan började speciellt några pojkar från klassen reta mig, inte så mycket i början men allting blev hela tiden värre, berättar Emilia.
Flickorna fortsatte
Att bli kallad fet, inlåst på toaletten, få sina böcker förstörda och till och med bli fastlimmad i en stol fick Emilia uppleva under sina första år i skolan.
– På trean förändrades mobbningen så att pojkarna lade av, medan flickorna i stället började viska bakom min rygg och lämna mig utanför sina kompisgrupper.
Men ändå kände Emilia att hela klassen var emot henne, och hon hade inga riktiga vänner att leka med. Flera gånger låtsades några flickor vara Emilias vänner, för att sedan lämna henne ensam nästa dag.
– Jag var dum som trodde på dem, det var uppenbart att de bara var mina vänner när de behövde något, suckar Emilia.
På en rast blev hon inknuffad i en ring och uppmanad att strida med en annan flicka, som hoppade på Emilia medan resten av klassen stod samlad i en ring runt dem.
– Nästa rast gömde jag mig i toaletten, säger Emilia kort.
Ingen gjorde något
I skolan där Emilia gick märkte lärarna av mobbningen, men försökte inte på allvar få bukt med problemet. Då Emilia skickades till kuratorn blev hon tillsagd att försöka ”anpassa sig” till resten av klassen och vara som de så att de skulle börja tycka om henne. Också Emilias föräldrar försökte få ett slut på mobbningen och kontaktade skolan, men inga långvariga förbättringar skedde.
Då Emilia började högstadiet fick hon vara i fred en tid, men på åttan var det dags igen.
– Jag blev utfryst av mina så kallade vänner efter att de skickade ett elakt meddelande på msn där det stod att de inte längre ville bli sedda tillsammans med mig.
Flera gånger under högstadietiden fick Emilia flera fruktansvärda sms, där det stod hur värdelös hon var och att ingen ville vara med henne. Oftast intog hon sin skollunch på toaletten eftersom ingen ville sitta med henne i matsalen.
En allvarlig följd av alla elaka glåpord om att hon var fet ledde till att Emilia gick ner i vikt och nästan drabbades av en ätstörning. Hennes självbild var väldigt negativ och hon trodde att ingenting bra någonsin skulle hända i hennes liv.