Micke bjöd Borgåborna på fisk
BORGÅ. Fotoposeringar, glada återseenden, nya bekantskaper och en hel del propaganda för inhemsk mat och bra råvaror. Det består en dag på jobbet av för Michael Björklund.
Den åländska kändiskocken besöker Borgå. I går bjöd Björklund på fisk, sig själv och god stämning mellan fiskdiskarna, i dag delar han med sig av sitt kunnande i en köttaffär. Mellan varven hann han bjuda på en festmeny i en av stadens restauranger i går kväll.
I Fiskhuset bjöd han på ungsbakad lax med jätteräkor och en sås baserad på majonnäs.
– Det är norsk lax, den är svår att få torr. Den är en lat fisk jämfört med östersjölaxen som har mera muskler i köttet och kan bli torr.
En strid ström av människor passerar Björklunds lilla disk där han delar ut smakproven. Gång på gång får han förklara vilka kryddor han använt.
– Salt och peppar, honung, persilja, lite dragon, lite chili och lite citron, förklarar den sympatiska kocken.
Smaken är däremot ganska mycket och såsen gjord på majonnäs, crème fraiche och kryddor är både krämig och god.
Inhemsk fisk borde nyttjas flitigare
Som ålänning ligger fisken Björklund nära om hjärtat och han är glad över att intresset för att äta fisk är på väg tillbaka.
– Sju procent av den fisk vi äter är vild inhemsk fisk. Det är ju ingenting. Det är ju knappast någon som fiskar längre och det är ju tråkigt, säger Björklund.
Däremot är han glad över utbudet av fisk i Borgå. Mångfald skapar intresse tror Björklund.
– Jag tror att alla äter fisk om man får se vad det finns för utbud.
Fast det är inte bara utbudet i affären som man ska ta vara på. Det som många anser vara skräpfisk kan utmärkt väl användas i matlagningen.
– Mörten och braxen är jättebra matfiskar. Och snorgärsen är en otroligt fin matfisk, säger Björklund.
För att inte tala om säl och fågelarter vars stammar har ökat under de senaste åren. Skarvbröst till exempel går utmärkt att tillaga.
– Man lägger den i marinad med en massa vin och vitlök. Efter en vecka tar man upp den och grillar den så att den nätt och jämn är genomgrillad. Sedan stryker man på honung och skär upp den i tunna skivor.
Michaels BBL-lax:
Ingredienser:
Laxfiléer
Salt & peppar
Chili
Honung
Persilja
Dragon
Citron
Lägg filéerna i en ungsform med skinnet nedåt. Gnid in honungen och kryddorna i fiskköttet och pressa citron över. Baka mitt i ugnen i 160 grader i 10 minuter eller tills fisken nått en inre temperatur på 45 grader.
Servera med jätteräkor samt en sås gjord på hemmaslagen majonnäs (senap, äggula, olja, vinäger), salt, peppar, crème fraiche, dill, finfördelad saltgurka och eventuellt chili.
Garnera med citron och några dillkvistar.