Stor brist på formellt kompetenta lärare i Östnyland

BORGÅ/SIBBO. Antalet obehöriga lärare är högt i Borgå medan Sibbo har det rätt bra. Peffan bör få konkurrans, säger man i Borgå.

På Borgå stad medger utbildningsdirektör Rikard Lindström att han ändrat åsikt. Han tycker numera att Pedagogiska fakulteten bör få konkurrans.
– För fem-tio år sedan skulle jag ha sagt att vi inte ska splittra utbildningen. Men det är inte bra att vara ensam på täppan, att köra sitt eget race utan konkurrans. Jag vill att Helsingfors universitet ska utbilda klasslärare.
En orsak till att skoldirektören ändrat åsikt är det höga antalet obehöriga lärare.
– Vi har en procent som ligger vid 30. Det är oroväckande högt. Och då vi lediganslår en tjänst får vi 3-5 behöriga som söker, medan de är 10-30 på finska sidan.
Slutsatsen som Lindström drar är att det finns alltför få svenska lärare i södra Finland.
– I vår region Sibbo-Borgå-Lovisa har vi en brist på 20-30 lärare. Och det har inte blivit bättre med åren trots att vi har en ständigt pågående rekrytering. Till vikariat får vi knappast någonsin behöriga sökande.
Rikard Lindström gick själv i Peffan i slutet av 80-talet och redan då fanns samma diskussion om lärarbristen i södra Finland.
Och visst kan kommunerna göra mycket för att behöriga lärare ska ta sitt bohag och flytta till kommunerna här.
– Vi måste tänka på vidareutbildning, bostäder och trivsel. Vi måste vara attraktiva helt enkelt.
En enda utbildningsenhet medför även att alla lärare är stöpta av samma slev.
– Det blir ingen variation och flexibilitet men överlag skulle det vara bra med två synpunkter och att man kan lära sig av varann.
Att skylla enbart på Peffan vill Lindström inte, men han kan nog peka på brister hos de nyutexaminerade lärarna.
– De är väldigt osäkra i sina möten med föräldrar. Och visst blir många av dem förvånade över den tvåspråkiga miljön med allt vad det innebär i kunskaper i svenska och finska. Här skulle vi nog önska mer samarbete från Peffans sida.


Rätt bra i Sibbo
Sibbos lärarsituation har blivit bättre med åren, säger utbildningsdirektör Seppo Kärpänen.
– Men fortfarande har vi problem att få behöriga till högstadiet och små skolor med tre lärare. De som tar emot jobb i små skolor stannar ofta bara något år, och det är inte bra.
Orsaken till att Sibbo i dag lockar behöriga lärare tror Kärpänen att finns i att kommunen haft ett rätt stabilt ekonomiskt läge en längre tid. Men kommunen har även jobbat hårt med utbildningssektorn.
– Vi har bland annat slagit ihop den svenska och den finska utbildningssektorn, och vi har bra rektorer i skolorna.
Rektorerna har gärna tagit emot praktikanter från Peffan, och det har fungerat som ett visitkort.
– De har kommit och sett att det är bra att jobba i Sibbo, och ryktet sprider sig.
Seppo Kärpänen tror inte att det skulle vara en bra idé att splittra på lärarutbildningen i Svenskfinland.
– Men det skulle vara bra med en möjlighet att omskola sig och få behörighet i Helsingfors.
Många som jobbat som obehöriga men som har en grundexamen av något slag kanske skulle vilja få behörighet, och då skulle det vara mer praktiskt att kunna ta den i Helsingfors.