Centralvalnämndens ordförande Gustav Wikström uttalade sig på tv om det färska domstolsbeslutet. FOTO: Heidi Eklund

Förvåningen stor i Sibbo efter beslutet

Om det färska domstolsbeslutet står fast i HFD får det konsekvenser för alla kommuner.

Kommundirektör Mikael Grannas var en förvånad man i går på förmiddagen. 

– Jag tycker att man testar rättspraxisen i Finland. Så här har man gjort i Sibbo och i andra kommuner i långa tider, säger han med hänvisning till hur och av vem rösterna räknas i samband med val.

– Jag hade tänkt att det här är en rutingrej som är slutbehandlad efter att Helsingfors förvaltningsdomstol tagit ställning.

Centralvalnämnden är den instans som formellt avgör hur kommunen går vidare i frågan.

– Men jag är mäkta förvånad om vi inte överklagar till HFD, säger Grannas.

Överklaga vill också fullmäktigeordförande Christel Liljeström, SFP. Hon anser att kommunen har följt de direktiv som Justitieministeriet skickade ut på förhand. Precis samma regler torde de flesta kommuner i landet ha rättat sig efter.

Kalldusch
– Jag var nästan chockad i morse när jag fick beskedet. Jag hade absolut inte tänkt mig att besväret skulle gå igenom.

Gustav Wikström är ordförande för centralvalnämnden.

– Det är klart att jag är överraskad. Jag hade inte trott att man skulle hitta ett allvarligt fel som gör att vi måste förrätta nyval, säger han efter att ha stegat upp för trappan till kommunkansliets andra våning.

Han anser inte att det förekommit oegentligheter. Man räknade in rätt antal röster i förhållande till antalet väljare. Inga röster har försnillats, inga röster har lagts till, och man har på alla sätt och vis försökt försäkra sig om att tolka väljarnas handstil rätt. Jäviga medlemmar av valbestyrelserna har inte heller deltagit i rösträkningen.

– Jag utgår ifrån att vi överklagar. Jag tycker att det är en självklarhet.

– Det här är en mycket större grej än att Sibbo ska ta om valet, säger Grannas.

Om HFD håller med Helsingfors förvaltningsdomstol, betyder det att man får se över valförfarandet i hela landet. Grannas tror att det skulle leda till färre röstningsområden i bland annat Sibbo, med en försämrad närdemokrati som följd.