Helsingors förvaltningsdomstol fann många brister i Sibbos kommunalval.

Nytt kommunalval i Sibbo

SIBBO. Det kan bli ett nytt kommunalval i Sibbo. Höstens resultat ogiltigförklaras.

Förvaltningsdomstolen i Helsingfors har hävt det godkända resultatet i kommunalvalet i Sibbo senaste höst. Förvaltningsdomstolen har också utfärdat beslut om att nyval i Sibbo måste ordnas.

Orsaken till att resultatet ogiltigförklarats är att valet är "förrättat i fel ordning". Förvaltningsdomstolen kräver nyval bland annat för att det i flera valnämnder suttit ledamöter som varit jäviga, det på grund av egen kandidatur eller nära anhörigs kandidatur. Att de här personerna, som anses jäviga, deltagit i räkningen det preliminära röstresultatet leder nu till att resultatet i Sibbo ogiltigförklarats.

Nyval krävdes av Hämäläinen

Borgåbladet kunde 24.11.2012 rapportera följande;

"Helsingfors förvaltningsdomstol har fått ta emot ett besvär av Monika Hämäläinen där hon vill att domstolen skall förkasta resultatet från kommunalvalet i Sibbo och att valet skall förrättas på nytt.

Hämäläinen anser att valet den 28 oktober har förrättats på ett felaktigt och lagstridigt sätt och vill ha tilläggstid för att komma in med detaljerad bevisföring."

Kommundirektören förvånad

Mikael Grannas, kommundirektör i Sibbo, har just bekantat sig med förvaltningsdomstolens beslut då Borgåbladet träffar honom. 

- Jag tycker att man testar på rättspraxisen i Finland, säger Grannas och fortsätter:

- Jag trodde att det var ett rutinärende som skulle vara slutbehandlat efter att Helsingfors förvaltningsdomstol hade tagit ställning.

Kommunen kommer högst sannolikt att överklaga beslutet, vilket bekräftas av centralvalnämndens ordförande Gustav Wikström

Domstolens motiveringar

Helsingfors förvaltningsdomstol hittar många problem med rösträkningen i Sibbo. Domstolen konstaterar att en neutral rösträkning omkullkastas redan ifall en kandidat eller kandidatens närstående är på plats då rösterna granskas och räknas.
Justitieministeriets direktiv säger att inte en enda med jäv får delta i valnämndens möte då den preliminära rösträkningen görs, skriver domstolen i sina motiveringar.
– Personer med jäv har varit närvarande eller deltagit i rösträkningen och dessutom har närstående till uppställda vid upprepade gånger skött förhandsröstningarna i Sibbo.
Förvaltningsdomstolen säger att enbart två röstningsområden följt justitieministeriets jävdirektiv. Domstolen har alltså  hittat brister inom 12 områden.
I fråga om Monika Hämäläinens (VGS) egna röster konstaterar domstolen att jämförelsetalen visar att det skulle ha räckt med 1,8 tilläggsröster för att lyfta in Hämäläinen i fullmäktige, förbi en SFP-kandidat. Nu gick det så att man i röstgranskningen hittade en tilläggsröst för Vårt gemensamma Sibbo, medan man fann 11 röster för Svenska folkpartiet.
Domstolen tar i sitt beslut om nyval fasta på att jävproblemet varit omfattande i kommunen.
– Personer med jäv har deltagit i de preliminära rösträkningarna både som ordinarie medlemmar och suppleanter och en anhörig till en centralvalnämndsmedlem har deltagit i rösträkningen av förhandsrösterna, trots jäv. 
Tar man dessutom i beaktande att det funnits personer med jäv med i rösträkningen i så gott som alla valdistrikt, så finns det en möjlighet att det har påverkat slutresultatet, resonerar domstolen.
– Valets slutresultat går inte att korrigera. Därför måste det göras om.

Borgåbladet återkommer med mer information och kommentarer från Sibbo.