Christel Raunio talar för mjölken.

Mjölken håller oss på benen

Borgå. Den finländska kostens goda kalciumkälla är värd en egen dag. Det anser Finlands svenska Marthaförbund.

Mjölken håller oss på benen
Den finländska kostens goda kalciumkälla är värd en egen dag. Det anser Finlands svenska Marthaförbund.
Borgå

Den 9 oktober har sedan 1992 varit den finlandssvenska matkulturens dag. Dagen är Marthaförbundets idé och syftet är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna.

– Det som skiljer det finlandssvenska från finskt är kanske det att vi bor längs kusten och det syns i vår mat, säger Christel Raunio, direktör för Marthaförbundet.

Varje år har sitt eget tema. Förbundet har bland annat lyft fram rotsaker, ost, bröd, svamp, kål och inhemsk spannmål.

– Vi har till och med haft vilda grönsaker som maskros och rölleka som tema.

Som vatten

Ett tema som mjölk faller sig naturligt när man beaktar vilka stora mängder vi finländare häller i oss årligen, hela 130 kilo per man. När andra dricker vatten till maten dricker finländaren mjölk. Hundratrettio kilo låter mycket, men är ändå en nedgång med två tredjedelar sedan början av femtiotalet.

– Över 60 procent av vårt dagliga kalciumintag kommer från mjölk och mjölkprodukter. Utbudet på mjölk och mjölkprodukter är stort. Åtgången är också beroende av vilka dieter som blir trendiga. Det märkte vi till exempel när smöret tog slut i butikerna för något år sedan.

Men överlag har konsumtionen av smör gått ner. I dag använder finländaren 4 kilo årligen, mot 18 kilo på sextiotalet. Bordsmargarinen har tagit över.

– Men ost äts det mycket mera än tidigare. Det är framför allt utländska ostar som har blivit populärare.

Broschyr

En synlig del av matkulturdagen är den broschyr som belyser årets tema ur olika synvinklar.

Broschyren förklarar till exempel ord som homogenisering, pastörisering, stabilisering och separering. Allt det där som sker i mejeriet innan mjölken tappas på burk. Vi blir också upplysta om att dagens mjölkurval är oändligt. Samtidigt ställs frågan om det faktiskt finns ett behov att förädla en färdig produkt.

I broschyren finns också recept på mjölkrätter.

– Femtusen exemplar av broschyren är avsedd för finska skolor. Den används i undervisningen i svenska och i huslig ekonomi.

Marthaförbundet delar ut broschyren gratis. Temat för 2014 är redan valt, då handlar det om fisk.