Här friade Jape den 3 juli i fjol. Då började förberedelserna för den stora festen. Foto:Kristoffer Åberg

Dagen D närmar sig

I juli säger Marie Orre och Jarno Matilainen ja till varandra. Det blir två bröllopsfester och förberedelserna är i full gång.

Vardagsrummet i tvåan i Estbacka ser ut som en veritabel pysselverkstad när brudtärnorna Enni Terho och Riina Rautio fäster gammaldags nycklar vid placeringskorten under uppsikt av den blivande bruden Marie Orre. Det är fyra och en halv månad kvar till dagen D, och det är inte alls så lång tid som en oinvigd kunde få för sig.
– Det är mycket som ska göras. Och det här är viktigt, säger Marie.
Hon är inte den som lämnar något åt slumpen eller till sista minuten. Kyrkan, festplatsen fotografen och floristen bokades redan i somras så snart datumet för bröllopet var klart. Brudklänningen hänger i på sin bygel, färdig att använda. Till och med accessoarerna är införskaffade.
Tanken var först att Marie och hennes Jape, Jarno Matilainen, skulle gifta sig utomlands i ett gammalt slott, under ett litet och intimt bröllop för bara de närmaste. De planerna reviderades när det stod klart att en vigsel förrättad utomlands inte alltid är giltig här utan att de i så fall måste gifta sig i Finland först. Det fick bli en kompromiss.
Vigseln är i Helsingfors gamla kyrka och bröllopsmiddagen för de närmaste på restaurang Särkänlinna som finns i en historisk befästningsbyggnad på ön Långören utanför Brunnsparken. En vecka senare blir det cocktails på Hotell Kämp i Helsingfors för vännerna.
– Vi vill ha ett litet och intimt bröllop och nu får vi det. Den gamla kyrkan i Helsingfors är den vackraste kyrkan i landet, säger Marie.
Ett plus är också parken runt kyrkan eftersom paret åker hästdroska från kyrkan.
Fester med tema
Det blir allt vanligare att ha ett speciellt tema för sin bröllopsfest. Marie och Jape har två teman – på bröllopsmiddagen är det modernt vintage som gäller medan cocktailfesten går i svart och vitt med temat glamour.
– Det ska vara den rätta stämningen på båda festerna, säger Jape.
Om det är detaljerna som gör det blir Maries och Japes bröllop perfekt. Allt är uttänkt in i minsta detalj och respektive tema syns i allt från inbjudningskort till bordsdekorationer och placeringskort. Marie och hennes tärnor har pysslat allt själv och ribban har legat högt. Gästerna fick ett förhandsinbjudningskort redan i höstas för att så många som möjligt skulle kunna reservera dagen. Så småningom kommer de riktiga inbjudningskorten.
– Vi gifter oss mitt i den bästa semestermånaden och därför är det viktigt att alla vet om det så snabbt som möjligt.
Inbjudningskorten är handgjorda, förstås. För bröllopsmiddagen är de i gammalrosa och brunt på papper som Enni och Marie bearbetat så det ser gammalt ut, till cocktailfesten är de strama i svart och vitt. Likaså följer bordsdekorationerna temat. Inspiration har bruden hämtat dels på inredningssidor och dels på mässor.
– Jag kommer hela tiden på något nytt, nu senast så jag underbara blommor av organzatyg, säger hon.
Marie och Jape har valt att ha barnfritt bröllop, en fest för vuxna. Det har deras gäster tagit med ro.
– Man kan se det så att föräldrarna kan festa på vuxet vis i lugn och ro när barnen är någon annanstans, säger Jape.
– Och vi hjälper till med att ordna barnvakt, säger Marie.
Romantiskt
Marie är den sprudlande och innovativa av de två medan Jape mera har fötterna på jorden. Eller som Marie säger, han bromsar när hon kör för fort. Det är inte mycket de haft olika åsikter om när det gäller planeringen av sitt bröllop. Så har de också bott ihop i fem år redan och känner varandra väl.
Romantiskt är det som gäller. Allt från frieriet då Jape dukade upp med mat och bubbeldryck en sommarkväll uppe på ett berg och friade till parets förlovningsringar som de egenhändigt gjort åt varandra, med lite hjälp av en guldsmed. Ringarna är av vitt guld och skräddarsydda för de finger som ska bära dem.
– Mitt fingeravtryck finns ingraverat i Japes ring och hans i min. Ringen får ännu mera känslovärde på det här sätter, säger Marie.
Diamanterna har guldsmeden fäst och det är också hon som graverat ringarna.
Brudbuketten var förr brudgummens gåva till sin brud. Jape kommer att binda Maries bukett tillsammans med floristen. Vid buketten fästs "något lånat", Maries mormors och morfars vigselringar och en gammal brosch som gått i arv i släkten.
Också datumet är noga valt. Marie och Jape träffades 2007 och de gifter sig den 20.07.
Fastän Marie och Jape satsar stort på sitt bröllop finns det en tanke bakom alla anskaffningar ända från en minsta lilla tygspets till Maries märkesskor.
– Allt ska gå att använda på nytt. Vi försöker att inte köpa något endast för bröllopet, säger Marie.
Undantaget skulle då vara brudklänningen medan klänningen hon ska ha på cocktailfesten går att användas igen.
Efter de två bröllopsfesterna åker Marie och Jape på en tre veckor lång bröllopsresa till Seychellerna. På vägen stannar de några dagar i Abu Dhabi där Japes föräldrar bor.
Marie bloggar om förberedelserna för bröllopet på http://whitewarmvintagewedding.blogspot.fi/.