Timo Heino, på stolen, och uppfinnare Fredrik Serlachius demonstrerar den sittande versionen av Spine gym. Foto:Evy Nickström

Stor effekt med små rörelser

Med hjälp av två metspön klarade Fredrik Serlachius av små tänjningar då han drabbades av ett akut och smärtsamt diskbråck. I dag hjälper hans konstruktion folk att träna upp ryggradens stödmuskulatur.

Fredrik Selachius är synnerligen kreativ. Själv kallar han sig uppfinnare och det har han med facit på hand rätt att göra. Sedan 1985 har han hunnit uppfinna flera praktiska grunkor.
– Att vara kreativ kan vara vad som helst. Jag har idéerna och andra får förverkliga dem, säger han.
Det är där som hans kompanjon Timo Heino i Forsby kommer in i bilden. Heino är industriell designer och marknadsförare och det är han som ser till att Serlachius idé blir en produkt som kan marknadsföras. De började samarbeta 2006 och grundade det gemensamma företaget Creaforce 2010. Nu har de fyra produkter till salu. Bland dem är det Spinegym, ett träningsredskap för de djupa musklerna i mage och rygg, som är deras flaggskepp.
– Den kom jag på en gång när jag fick ett redigt diskbråck. Man skall försöka röra på sig och inte ligga stilla, men det gjorde så ont. Jag försökte på olika sätt och hade två metspön som jag spände fast mig i. Jag blev jätteförvånad över att det inte gjorde ont alls när jag tänjde med dem, säger Fredrik Serlachius.
Det förvånade också andra, Serlachius hade kommit på något bra.
Idén är enkel; två motstånd mot varandra och en människa som spänns fast vid tre punkter gör det möjligt att träna och aktivera de djupa musklerna som annars är svåra att komma åt.