Det var inte lika uppsluppen stämning i Elolägret som efter de två senaste säsongernas ligaguld.

Utvisningarna kostade Elo dyrt

Hamarin Elo får nöja sig med FM-silver efter förlust också i den andra finalen. Utvisningarna spelade huvudrollen i matchen i Lahtis.

Förutsättningarna var klara, det gällde för Elo att kvittera uddamålsförlusten en vecka tidigare i Borgå för att skjuta på avgörandet till en tredje match i Lahtis på söndagen.

I förhandssnacket talades det om Flexolahtis förmåga att provocera och om en match som troligen skulle avgöras i straffbåset.
Det gick precis som förutspått, Flexolahti vann med 10-8 (3-1, 3-3, 4-4) efter att alla deras mål kommit till under utvisningar eller avvaktande dito.

Upptakten till hur det skulle gå kom i mitten av den första perioden när Mikael Forsell satt utvisad i fem minuter på grund av en bentackling. I utviningens näst sista minut gjorde hemmalaget tre mål under under 27 sekunder och tog ledningen med 3-0.
Elo gav ändå aldrig upp hoppet och när Ilkka Järvinen sex minuter före full tid gjorde mål var matchen utjämnad, 8-8.
I det skedet var det många som hade valt att sätta pengarna på Elo som trots allt tryckt på och skapat press i på Flexolahtis planhalva under nästan hela andra och tredje perioden.
En av mästrlagets matchhjältar var målvakten Henri Vesikko som byttes in i slutet av den första perioden sedan den dittills oöverlistade Marko Lempinen gjort en försträckande räddning.

Två minuter före slutsignalen lyckades Jani Kylmämaa, mästare med Elo i fjol, runda Elos Mikael Kylmämaa och dessutom snurra upp målvakten Mikko Joensuu och göra segermålet 9-8.
Slutsiffrorna 10-8 gjordes i tom bur sekunderna före matchtidens slut.