Raul Karlqvist slår in den avgörande straffen till 4-3.

Brons till Akilles efter straffdramatik

Akilles 27-åriga väntan på medalj är över. Trots att bronset kom i straffläggning efter en avbruten bronsmatch kändes den välförtjänt.

Efter att bronsmatchen i bandyligan flyttats fram två gånger under fredagskvällen körde den äntligen igång halv tiotiden. Ungefär 19 minuter senare blåste domaren Ari Mård av spelet eftersom det bildats flera hål i isen.

Enligt en överenskommelse mellan lagen före matchen följde straffläggning och i den var hemmalaget Akilles bättre och segrade till slut med 4-3. Den avgörande straffen sattes av Raoul Karlqvist som med darrande händer sköt bollen förbi Markus Hartikainen i Kampparitmålet.

– Jag tänkte inte så mycket, bara att få bollen mot mål. Jag tittade bara på bollen och så råkade den gå i mål, säger Karlqvist.

Den andra matchhjälten blev målvakten Magnus Gustafsson som av Akilles fördel i straffläggningen genom att lägga vantarna på ett av Kampparit straffslag. Bronsmedaljen var hett efterlängtad för veteranen som i många år vaktat Akilles mål.

– Många år har jag funderat hur set skulle kännas. Det är ganska tomt på något sätt men nog är jag glad, säger Gustafsson.

Lagkaptenen Andreas Flinck jämnade ut straffläggningen genom ett misslyckat skott men ett ribbskott i det sista paret satte sedan avgörandet i Karlqvists händer.

– Inte är jag speciellt glad eftersom det avgjordes på straffar. Man kunde ha avgjort med sten, sax och påse, det är synd. Glad är jag förstås på lagets och Akilels vägnar, nu är medaljen bärgad, säger tränaren Antti Parviainen.

Han trodde på torsdag kväll att det inte skulle gå att spela en sekund på den söndervittrande isen. Planskötarna gjorde vad de kunde för at få isen i skick och på fredgsmorgonen klockan tre började man hyvla isen och vid sjutiden besiktigades den av domaren som gav grönt ljus att gå vidare. Troligen var det den hårda vinden i kombination med solskenet som gjorde isen för mjuk.

Under de 19 minuter man hann spela var det i alla fall Akilles som förde spelet och skapade de farligaste chanserna trots att ställningen var 0-0 när matchen avbröts.

– Vi hade bra grepp. Efter semifinalförlusterna var stämningen i botten och det var ganska tyst på träningen i måndags. I förrgår sade vi att fan, nu är vi här, nu ska vi satsa allt och ser man på inställningen så kände jag mig trygg, säger Parviainen.