Magnus Gustafsson gör mål på straff som utespelare mot Botnia 2008.

27 års väntan över?

Magnus Gustafsson har varit en av Akilles stöttepelare i många år. Är det äntligen dags för medalj för den 36-åriga målvakten?

När Akilles på fredag kväll möter Kampparit från S:t Michel i bronsmatchen i bandyligan kan Borgålaget ta medalj för första gången på 27 år. Senast Akilles klarade FM-medalj var 1987 när man förlorade den avgörande semifinalen mot OLS med 0-11 i Borgå och fick brons eftersom man placerat sig bättre i grundserien än den andra semifinalförloraren Vastus.

Man får gå ända till 1983 när Akilles senast har spelat sig till en medalj på hemmaplan. Då segrade man i bronsmatchen över Vastus med siffrorna 3-2.

Jämn match?

Nu har Akilles chansen att spela sig till medalj i Borgå igen, förutsatt att isen är i spelbart skick. Att beslutet om match spelas som planerat i Borgå på fredag kväll eller om den flyttas till Åggelby eller skjuts upp till nästa vecka tas först ett dygn före matchen har inte gjort det enklare precis att börja koncentrera sig på matchen.

– Allt det här med om matchen blir av eller inte och hur det ska bli plus besvikelsen efter matchen förra veckan har gjort det svårt att ladda upp, säger Magnus Gustafsson.

Lagen har varit jämna i år och Gustafsson menar att Akilles kan ta revansch efter förlusten i bronsmatchen på Kampparits hemmaplan i fjol.

– Nu har vi hela laget med, i fjol saknade vi (Rasmus) Lindqvist och (Jukka) Loukkola som var avstängda.

Gustafsson ser fram emot att spela bronsmatch inför hemmapubliken som han hoppas och tror blir talrik.

– Speciellt när man tänker på hur många Borgåbor som kom till Jyväskylä för att se på den eländiga prestationen där, funderar målvakten.

Veteranen Gustafsson har sagt att medalj för honom skulle betyda att ha lade skridskorna på hyllan. Det är ett beslut som han eventuellt inte kommer att hålla fast vid.

– Inte är det hundra procent säkert. Jag får nog sätta mig ner i vår och fundera, säger Gustafsson.