Onni Turunen, Kasperi Kauhanen och Leo Flinkman knep var sin medalj i KLL-mästerskapen i fribrottning.

Här hänger Weikots framtid

BORGÅ. Porvoon Weikots unga brottare bärgade alla tiders medaljskörd i juniorernas inofficiella FM-tävlingar i fribrottning.

- Eftersom det inte arrangeras några FM-tävlingar för de allra yngsta åldersklasserna (7-13 år) är Koululiikuntaliittos tävlingar det närmaste man kommer en FM-tävling, berättar Mika Vuori, ordförande för Porvoon Weikot.
I veckoslutets tävlingar i Mäntsälä deltog sammanlagt 300 brottare från olika håll i Finland och glädjande nog sågs även 49 flickor på brottningsmattan. Bland flickorna var tävlingsklasserna två till antalet (7-13 år och 14-20 år) medan pojkarna tävlade i tre olika klasser (7-13 år, 14-16 år och 17-20 år).
– Brottning är en gren som lämpar sig alldeles ypperligt också för flickor, påpekar Vuori.

För Porvoon Weikot var årets mästerskapstävlingar de bästa genom tiderna. Kasperi Kauhanen satte sina samtliga motståndare på rygg och förnyade därmed sin fjolårsseger i 13-årspojkarnas viktklass under 32 kg.
– Om man räknar med motsvarande tävlingar i grekisk-romersk brottning så har jag nu vunnit KLL-mästerskapet tre gånger i svit, berättar Kauhanen.
Kasperi Kauhanen har gått från klarhet till klarhet i nationella sammanhang och endast åkt på ett par förluster under hela säsongen.
– Jag förlorade i en pojklandskamp i Norge och i våras förlorade jag i en tävling här i hemlandet.
På fritiden tycker Kasperi Kauhanen om att köra motocross samt att åka skidor på vintern. Har man någon nytta av brottningen i de här grenarna?
- Kraft i händerna är bra att ha och i motocross märker jag att jag hjälp av min goda koordinationsförmåga och balans, säger Kauhanen.

Bakom Kasperi Kauhanen knep Porvoon Weikot två bronsmedaljer i tävlingarna i Mäntsälä. Onni Turunen slutade på tredje plats i 13-årspojkarnas viktklass under 53 kg och Leo Flinkman fullbordade framgången med ytterligare ett brons i 16-årspojkarnas viktklass under 85 kg.
– Ännu för två år sedan hade vi en futtig deltagare i mästerskapen och nu kammade vi hem tre medaljer och flera poängplaceringar.
– I tävlingen mellan de olika deltagarna städerna placerade sig Borgå på en fin tjugonde plats bland sammanlagt 74 deltagare, berättar en mycket nöjd Mika Vuori.

Porvoon Weikot består sig med ett ytterst duktigt tränarteam. Då tänker man inte minst på Tomi Rajamäki, flerfaldig VM-representant i grekisk-romersk brottning samt åttafaldig finsk mästare i klassen under 82 kg. Rajamäki är för övrigt själv fortfarande aktiv på mattan och knep så sent som i fjol silver i poliskårens EM-tävlingar i Prag.
– I finalen förlorade Rajamäki mot Jan Fischer från Tyskland som samma säsong knep EM-brons i grekisk-romersk brottning i klassen under 84 kg, vet Vuori berätta.
Till Weikots tränarteam hör också Harri Uusimäki, som tidigare fungerat som tränare för Finlands brottningslandslag i fribrottning där han också vunnit flera FM-medaljer. Meriter och medaljer från finska mästerskap har också Heikki Hirvonen medan Weikots före detta aktiva Markus Geisor utgör den fjärde tränaren i klubben.
– Jag tror inte att ens landets största brottningsklubbar Ilmajoen Kisailijat eller Ylä-Tikkurilan Kipinä kan mäta sig med oss i kategorin kunniga tränare, säger Mika Vuori.