Shamrocks till ligan trots finalförlust

Det blev förlust med 5–35 mot Wolves från Vasa i ligakvalets final, men Shamrocks spelar trots det ligarugby nästa säsong då rugbyligan utvidgas till tio lag.

Borgå är ett ligalag rikare. Old Town Shamrocks gick som tåget i den södra zonen i division ett och malde ner allt motstånd – förutom i finalen i ligakvalet då det blev storstryk mot Wolves från Vasa.

Shamrocks är fortfarande i sin vagga. Med två år på nacken håller grönskjortorna på att göra kometkarriär i rugbyn i Finland. Nu står laget inför sin största utmaning hittills.

– Vi kommer att spela en enkel serie med femtonmannalag. Det betyder nio matcher sammanlagt och mer rugby i Borgå. Vi kommer att behöva mer resurser. Det kommer att bli långa resor till bland annat Vasa och Kuopio, säger ordförande Petter Larsen.

Tuff finalförlust

Det blev ingen perfekt säsong för Shamrocks i rugbyns förstadivision. I ligakvalets final blev det stopp mot starka Wolves från Vasa med 5–35.

– Wolves har ett bra lag med starka anfallsspelare. De har mer erfarenhet än oss och det var den mest avgörande faktorn. Det var vår tuffaste match någonsin, säger tränaren Bro Bannatyne.

Det är svårt att peka på vad som gick fel för Borgålaget. Inledningsvis var drabbningen på Bollplan i Tölö ytterst jämn. Det stod mållösa 0–0 på resultattavlan då en halvtimme var avklarad. Det var trevande spel som gällde.

Klara segrare

Öppningsmålet för Wolves kom i den 31:a minuten efter att Shamocks tappat boll på mitten av plan. Efter det släppte allt för laget från norr. Med självsäkert spel dikterade de händelserna på plan.

Det var inget dåligt lag som stod för motståndet i finalen. Wolves är ett spelande lag med jämnstarka lirare. Det disciplinerade spelet i matchen bar frukt för resenärerna. Då slutvisslingen ljöd var det 30 poäng som skilde lagen åt.

– Det bättre laget vann. Vi var inte lika mogna psykiskt. Det var jämnt i början men då vi hamnade i underläge var det en ny situation som vi inte kunde hantera, säger Larsen.

Ladda om

Finalförlusten är en lärdom för ett lag som hittills gått från klarhet till klarhet i en sport som inte för några år sedan utövades i Borgå.

Då spelarnas idrottsbakgrunder är brokiga tar det tid att stöpa om dem i nya former och pränta in nya spelsystem. För grönskjortornas del var finalen det första smakprovet på riktig rugby. Finalen spelades med femton spelare i varje lag till skillnad från vanliga tio eller tolv i division ett.

Fler spelare behövs

På söndagen slogs det fasts att rugbyligan utökas med fyra lag. Shamrocks var ett lag som nappade på de öppna ligaplatserna.

– Det känns jättebra. Vi har siktat på ligan i två år, säger lagkaptenen Sebastian Mickelsson.

Ligaplatsen innebär en förändrad situation för Borgålaget. Det första smakprovet på ligarugby slutade i förlust och det är klart att äventyret på högsta nivå inte kommer bli en dans på rosor.  Det gäller att anpassa sig till den nya situationen. Det första steget är att utöka spelarbasen.

– För tillfället har vi tjugofem aktiva spelare. Inför nästa säsong behöver vi minst tio till som binder sig till laget.

På lördag börjar Shamrocks nybörjarkurs i rugby. Träningar ordnas på lördagar kl. 16–18 på Kokon konstgräs och på tisdagar på Borgå Bollplan. Åldersgränsen är 15 år.