Ingrid Stengård har siktet inställt på ett individuellt VM-guld. Foto: Mikael Grönroos.

Fjärde VM-stafettguldet för Ingrid Stengård

RAKVERE. Sibbovargen Ingrid Stengård tog sitt fjärde VM-guld i stafett i MTBO-VM i Estland i går. Därmed har Stengård nu tio VM-medaljer i sitt skåp men ännu inget individuellt guld.

Stengård körde den första etappen för de blåvita damerna. Under en av mellantidskontrollerna var hon uppe på en andra plats men växlade som femma.
– Det blev litet fel på slutet. Jag och kartan hade inte riktigt samma åsikt, säger hon om en liten miss på grund av att hon tolkade kartan fel.
Susanna Laurila lyckades lyfta upp Finland till tvåa i den andra växlingen, 45 sekunder efter ledande Schweiz. Medeldistansmästaren Marika Hara gick på ankaretappen till en början en hård kamp mot Danmarks Camilla Søgaard men lyckades på slutet skaka danskan av sig och segrade ganska överlägset. 

Lyckad taktik

Stengård började få guldvittring när Hara stämplade som etta vid publikkontrollen några kilometer före mål. Då var skillnaden redan en och en halv minut och med en Hara i toppform var utgången väntad.
– Det var ju ingen slump att Hara sattes på sista etappen, förklarar Stengård lagets taktiska upplägg.
Att Stengård åkte inledningsetappen var också uträknat på förhand. Som lagets kanske svagaste länk och med massor av erfarenhet var 38-åringens uppgift att hålla Finland med i tätstriden. Smala stigar och trängsel vid kontrollerna gjorde det nästan omöjligt för något lag att rymma.

Individuellt guld saknas

För Stengård är guldet det fjärde i VM-stafetten och den tionde sammanlagt i VM. Däremot har hon inget individuellt VM-guld.
– Det är den enda jag inte har så jag får väl fortsätta några år till.
Något större firande blev det inte på fredagskvällen eftersom lördagens avslutande långdistans ännu återstod. Men visst känns det bra med VM-guld i stafett.
– Guld är alltid guld och det är alltid roligt att göra det i lag, säger Stengård.