Futuras damer siktar mot högre serier

Futuras damer har vunnit alla matcher i damernas division fyra i år. Tränaren Emil Vaara säger att laget kunde klara sig i division två.

Efter några magra år ser det ljusare ut för Futuras fotbollsdamer. I år har laget gått som tåget i division fyra. Efter idel vinster under vårsäsongen spelar Borgålaget om avancemang under hösten.

– Det här är det bästa laget jag tränat. Inte ens i tvåan senast hade vi ett så bra lag. Vi har bra chanser att stiga, säger tränaren Emil Vaara.

I uppflyttningsgruppen spelar de 12 lag som klarade sig bäst under vårsäsongen. De tre bästa lagen stiger till division tre. Hittills har Futura mött Stars från Lahtis och Riihimäkilaget RiPS.

– Målet är att först stiga till trean och sedan gå uppåt. Vi har ett lag som kunde klara sig i tvåan.

De vitklädda har fortsatt att plocka vinster. Efter att ha avgjort i sista minuten mot Stars tog Futura en komfortabel seger med 4–0 på lördag mot RiPS.

Juniorbetonat lag

En av orsakerna till att Futura för första gången på tre år tävlar om avancemang är de unga spelarna i föreningen. Vaara säger att det ständigt dyker upp nya lovande juniorer i alla åldersklasser.

Det är ett ungt lag som ställer upp mot RiPS på Hammars gräsplan. 2000-födda Linnea Johansson vaktar buren och 1999-födda Minea Lassas visar upp lovande takter på mittfältet. Många andra spelare är bara några år äldre.

Men det finns också spelare som bidrar med ovärderlig erfarenhet. Tjugoettåriga Rosa Repo spelade ännu i fjol för FC Honka i damligan medan Borgåflickan Hanna Pyhäjärvi representerat HJK och spelat i landslaget.

– Vi har ett tekniskt lag med seriens snabbaste anfall.

Trygg återväxt

2009 och 2010 är säsonger som Vaara gärna glömmer. Damlaget sjönk som en sten från tvåan och landade till slut i fyran där de hållit till sedan dess.

– Hela laget flyttade från Borgå och började studera. Spelarna byttes ut och det fanns inte tillräckligt med egna juniorer.

Nu är läget helt annat. De talangfulla ungdomarna är så många att studiesvinnet inte svider lika mycket.

– Det utvecklas bra spelare hela tiden. Det finns flera jättebra juniorer.